Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Tłuszcz w żywieniu pozajelitowym

Autor:
Małgorzata Łyszkowska
Język:
PL
Czasopismo:
Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
Rok:
1999
Tom:
1
Numer:
2-3
Strona początkowa:
125
Strona końcowa:
128
ISSN:
1507-5532
Słowa kluczowe:
żywienie pozajelitowe, dożylne emulsje tłuszczowe
Czytaj

Żywienie pozajelitowe, w nowoczesnym tego słowa znaczeniu, zostało rozpoczęte na początku naszego stulecia. Tłuszcz jest istotnym źródłem energii. Odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego składu ciała, jest źródłem kwasów tłuszczowych mających istotne znaczenie w wielu procesach fizjologicznych. Pierwszymi dobrze tolerowanymi lipidami dożylnymi były, i są nadal, emulsje oparte na oleju sojowym, zawierające tłuszcze LCT. Kolejnymi lipidami wprowadzonymi do leczenia były emulsje zawierające zarówno tłuszcze ECT, jak i MCT. Od kilku lat stosuje się natomiast emulsje uzyskane na drodze syntezy olei strukturalnych, oraz emulsje tłuszczowe oparte na oleju z oliwek i wzbogacone olejem rybim.