Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Normy i zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów ze szczególnym uwzględnieniem dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących

Autor:
Światosław Ziemlański, Piotr Socha
Język:
PL
Czasopismo:
Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
Rok:
1999
Tom:
1
Numer:
2-3
Strona początkowa:
139
Strona końcowa:
148
ISSN:
1507-5532
Słowa kluczowe:
cholesterol, miażdżyca, kwasy tłuszczowe
Czytaj

Spożycie tłuszczu stanowi obecnie temat gorących dyskusji naukowych ze względu na związek zawartości poszczególnych składników tłuszczowych pożywienia z miażdżycą naczyń oraz z rozwojem dzieci. Mimo istniejących nadal wielu kontrowersji ustalono dość ścisłe normy i zalecenia dotyczące spożycia tłuszczu, zróżnicowane zależnie od wieku rozwojowego. Zasadniczo zaleca się dietę ubogotłuszczową, zwracając uwagę na duży udział tłuszczu w diecie przeciętnego Europejczyka i Polaka. Odmiennie formułowane są zalecenia w wieku rozwojowym. Tłuszcze są głównym źródłem energii w pokarmie kobiecym i w mlekach początkowych dla niemowląt. Szczególnym składnikiem tłuszczowym są wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT), które stanowią grupę niezbędnych lipidów i muszą zostać dostarczone z pożywieniem. Bogatym ich źródłem są oleje roślinne, które powinny być uwzględniane w diecie. W pracy omówiono zalecenia dotyczące spożycia WNKT przez niemowlęta, starsze dzieci i dorosłych. Podjęto problem zagrożenia miażdżycą w związku z nadmiernym spożyciem niektórych składników tłuszczowych (izomerów trans, cholesterolu). Zwrócono także uwagę na spożycie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których ilość może być niewystarczająca w diecie niemowląt.