Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Probiotyki i prebiotyki w fermentowanych napojach mlecznych

Autor:
Zdzisława Libudzisz
Język:
PL
Czasopismo:
Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
Rok:
2002
Tom:
4
Numer:
1
Strona początkowa:
19
Strona końcowa:
25
ISSN:
1507-5532
Słowa kluczowe:
probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, Lactobacillus, Bifidobacterium, produkty mleczne
Czytaj

Bakterie probiotyczne stosuje się w celu przywrócenia zrównoważonej mikroflory przewodu pokarmowego człowieka, ochrony przed schorzeniami jelitowymi i na tej drodze poprawy ogólnego stanu jego zdrowia. W ostatnich 10 latach prowadzone było wiele badań klinicznych, demonstrujących korzystne działanie preparatów i produktów probiotycznych w wielu schorzeniach i dysfunkcjach metabolicznych człowieka. Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej są tradycyjnie powiązane z produktami mleczarskimi, które są uważane za najlepsze ich nośniki. Kolejną tendencją jest stosowanie probiotyków w połączeniu z odpowiednimi substratami, selektywnie stymulującymi rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii w przewodzie pokarmowym (prebiotyki). Omówiono podstawy teorii probiozy, korzyści płynące ze stosowania bakterii probiotycznych oraz wykorzystanie tych bakterii w produkcji mlecznych napojów fermentowanych.