Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Znaczenie koncepcji indeksu glikemicznego w patogenezie i dietoterapii chorób układu krążenia

Autor:
Janusz Ciok, Agnieszka Dolna
Typ:
Prace poglądowe
Język:
PL
Czasopismo:
Polski Przegląd Kardiologiczny
Rok:
2005
Tom:
7
Numer:
4
Strona początkowa:
345
Strona końcowa:
350
ISSN:
1507-5540
Słowa kluczowe:
indeks glikemiczny, choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, zapobieganie, węglowodany
Czytaj

W profilaktyce pierwotnej i wtórnej chorób układu krążenia na tle miażdżycy zaleca się powszechnie ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych. Wiąże się to automatycznie ze wzrostem spożycia węglowodanów, co może powodować wzrost stężenia trójglicerydów i zmniejszenie stężenia cholesterolu HDL we krwi. Z drugiej strony jednak węglowodany w postaci zbożowych produktów pełnoziarnistych mają działanie ochronne przed rozwojem ChNS. Koncepcja indeksu glikemicznego (IG) pozwala pełniej wyjaśnić fizjologiczny wpływ różnych węglowodanów na glikemię poposiłkową. Produkty o wysokim IG (czyli większość wysokoprzetworzonych i oczyszczonych produktów zawierających skrobię i cukry proste) mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia poprzez wpływ na powstanie oporności tkanek na insulinę (czynnik patogenetyczny, m.in. nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca). Dieta oparta o produkty z niskim IG poprawia wrażliwość komórek na insulinę. Wysoka glikemia (spowodowana spożyciem produktów o wysokim IG) sprzyja występowaniu stresu oksydacyjnego, którego efektem jest uszkodzenie śródbłonka naczyniowego. Indeks glikemiczny diety ma również wpływ na stężenie białka C-reaktywnego (CRP - niezależnego czynnika ryzyka zawału serca, udaru mózgu) oraz inhibitora 1 aktywatora plazminogenu (PAI-1). Dieta z przewagą produktów o niskim IG korzystnie wpływa na profil lipidów. Obserwacje epidemiologiczne potwierdzają, że dieta o niskim IG wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału, krwotocznego udaru mózgu i niedokrwiennej choroby serca. Dotychczasowe badania sugerują, że dieta oparta na produktach o niskim IG może być istotnym elementem zaleceń dietetycznych w profilaktyce pierwotnej i wtórnej chorób układu krążenia.