Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Błonnik pokarmowy - niezbędny składnik racjonalnie sporządzanej diety

Autor:
Edward Jabłoński
Język:
PL
Czasopismo:
Przegląd Pediatryczny
Rok:
2005
Tom:
35
Numer:
3
Strona początkowa:
162
Strona końcowa:
167
ISSN:
0137-723X
Słowa kluczowe:
błonnik pokarmowy, zawartość, skład chemiczny, funkcjonalne własności
Czytaj

W skład błonnika wchodząniestrawne substancje: celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny, kleje i gumy pochodzenia roślinnego. Błonnik pokarmowy nie jest źródłem energii, ani też nie zawiera podstawowych składników odżywczych, od wielu lat budzi jednak zainteresowanie lekarzy i żywieniowców. Jego obecność w diecie korzystnie wpływa na leczenie i zapobieganie wielu dolegliwościom i schorzeniom. Błonnik niezbędny jest w celu zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit i usuwania zbytecznych w jelicie produktów. Niektóre rodzaje błonnika mogą być użyteczne także przy normalizacji poziomu cholesterolu. ?ródłem błonnika sąjedynie produkty roślinne, jego spożycie można również zwiększyć poprzez podaż otrąb. Zawartość błonnika pokarmowego zależy od rodzaju produktu i stopnia obróbki technologicznej. Procesy technologiczne mogą w wielu przypadkach zmieniać strukturę błonnika, ale nie mają istotnego wpływu na jego ilość. Przy zaleceniach i szacowaniu spożycia należy brać pod uwagę wartość energetyczną produktów i zawartość w nich wody. W pracy przedstawiono produkty będące źródłem błonnika, opisano jego skład chemiczny oraz oddziaływanie na organizm. Wskazywanie pacjentowi najlepszych źródeł błonnika oraz korzyści wynikających z jego spożywania powinno stać się stałą rutynową praktyką lekarzy i dietetyków. Racjonalne nawyki żywieniowe ukształtowane u ludzi młodych będą sprzyjały zapobieganiu wielu schorzeniom i dolegliwościom.