Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Źródła leucyny w żywieniu dzieci z chorobą syropu klonowego w długoletniej obserwacji

Autor:
Agnieszka Kowalik, Lucyna Marojek, Jolanta Sykut-Cegielska
Język:
PL
Czasopismo:
Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
Rok:
2007
Tom:
9
Numer:
1
Strona początkowa:
45
Strona końcowa:
48
ISSN:
1507-5532
Słowa kluczowe:
choroba syropu klonowego, źródła leucyny, dieta
Czytaj

W pracy przedstawiono analizę źródeł leucyny w żywieniu pacjentów z chorobą syropu klonowego w odniesieniu do przykładowych racji pokarmowych dla danego wieku. Na prawidłowość diety z punktu widzenia źródeł leucyny miały wpływ czynniki związane z początkowym stanem zdrowia dziecka i późniejszą częstością stanów dekompensacji, jak również z sytuacją ekonomiczną rodziny i systemem opieki zdrowotnej.