Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Alkohol, kawa, herbata – tylko przyjemność czy także lekarstwo? Przegląd aktualnych doniesień

Autor:
Anna Kierus-Gudaj, Urszula Cieślik-Guerra
Typ:
Prace poglądowe
Język:
PL
Czasopismo:
Polski Przegląd Kardiologiczny
Rok:
2009
Tom:
11
Numer:
4
Strona początkowa:
296
Strona końcowa:
300
ISSN:
1507-5540
Słowa kluczowe:
kawa, herbata, alkohol, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca typu 2
Czytaj

W kilku opublikowanych w ostatnim czasie pracach podjęto temat wpływu alkoholu oraz kawy na zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe. Niedawno wykazano, iż wypijanie dużych ilości kawy zmniejsza zapadalność na udar mózgu, zawał mięśnia sercowego, cukrzycy typu 2, a nie zmienia zapadalności na niewydolność serca. Dane pochodzące głównie z bardzo dużych prospektywnych badań kohortowych przeczą wielu obiegowym opiniom na temat kawy. Wielokrotnie sugerowano jej negatywny wpływ na układ krążenia. Tymczasem wyniki badań NHS i HPFS nie wykazały, aby picie kawy wpływało w jakikolwiek sposób na częstość incydentów wieńcowych, udarów i zgonów z jakiejkolwiek przyczyny wśród kobiet i mężczyzn najwyższego ryzyka – chorujących na cukrzycę typu 2. Okazuje się jednak, że pijąc kawę lub herbatę możemy wtórnie chronić układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko samej cukrzycy. Optymalna ilość wypijanej kawy, która pozwala zredukować jej ryzyko, to zdaniem różnych badaczy od 3 do 6 filiżanek na dobę. Kluczową rolę antydiabetogenną przypisuje się przeciwutleniaczom zawartym w kawie – kwasowi chlorogenowemu i trigonellinie, nieco mniejszą zaś kofeinie i składnikom mineralnym (magnez, potas), o których warto jednak pamiętać, gdyż mogą wywierać korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dane dotyczące wpływu antyoksydantów pochodzą z małych eksperymentalnych badań i wymagają dalszych obserwacji. W najnowszym hiszpańskim badaniu grupa badaczy zauważyła odwrotną korelację między ilością wypijanego alkoholu a zachorowalnością na choroby serca.