Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Dieta w łuszczycy

Autor:
Sylwia Milaniuk, Jerzy Mosiewicz, Daniel Pietrzak, Andrzej Borzęcki, Aldona Pietrzak
Typ:
Prace poglądowe
Język:
EN
Czasopismo:
Dermatologia Kliniczna
Rok:
2013
Tom:
15
Numer:
2
Strona początkowa:
79
Strona końcowa:
81
ISSN:
1730-7201
Słowa kluczowe:
łuszczyca, zespół metaboliczny, dieta, kwasy tłuszczowe
Czytaj

Łuszczyca to choroba uwarunkowana immunologicznie, w której objawy chorobowe dotyczą przede wszystkim skóry oraz stawów, a ogólnoustrojowy przewlekły stan zapalny predysponuje do rozwoju miażdżycy. Chorobie (zarówno typu II, jak i I) towarzyszą różne zaburzenia metaboliczne, takie jak dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia tolerancji glukozy czy jawna cukrzyca. Wiele badań wskazuje na wspólne podłoże patogenetyczne łuszczycy oraz miażdżycy, w którym istotną rolę odgrywają reakcje immunologiczne z udziałem limfocytów T, interleukin (IL), takich jak m.in. IL-1, IL-6, IL-8, IL-17, IL-18, IL-23. Wprowadzenie do codziennej diety zdrowych nawyków żywieniowych polegających na ograniczeniu spożywania tłuszczów zwierzęcych oraz węglowodanów prostych na korzyść zwiększonej podaży wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w olejach roślinnych oraz węglowodanów złożonych ma kluczowe znaczenie dla poprawy wyników leczenia łuszczycy i zapo­biegania powikłaniom sercowo-naczyniowym.