Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Artykuły medyczne

Tytuł: Kwas masłowy w zaparciu u dzieci

Autor:
Aleksandra Banaszkiewicz, Agnieszka Gawrońska, Jarosław Walkowiak
Typ:
Prace poglądowe
Język:
PL
Czasopismo:
Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
Rok:
2013
Tom:
15
Numer:
2
Strona początkowa:
55
Strona końcowa:
58
ISSN:
1507-5532
Słowa kluczowe:
maślan sodu, nastolatkowie, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zaburzenia defekacji
Czytaj

Kwas masłowy jest jednym z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powstających w jelicie grubym człowieka w wyniku fermentacji niestrawionych węglowodanów. To główne źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego. Odgrywa ważną rolę w procesach regeneracyjnych nabłonka jelitowego, poprawia motorykę jelit oraz hamuje rozwój flory patogennej. U osób dorosłych z postacią zaparciową zespołu jelita drażliwego stosowanie kwasu masłowego zmniejszało ból podczas defekacji. Wydaje się, że kwas masłowy może odgrywać rolę w leczeniu zaburzeń czynnościowych jelit, w tym w leczeniu zaparcia.