Wydawnictwo medyczne Cornetis

Wydawnictwo medyczne

+48 71/ 792 80 77 sekretariat@cornetis.pl

Oferta dla wydawnictw - SYSTEM CORPRESS

Książki medyczne

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego i zaburzeniach metabolicznych
Niedostępna

Tytuł: Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego i zaburzeniach metabolicznych

Autor:
dr hab. n. med. Elżbieta Poniewierka
Wydawca:
Cornetis Sp. z o.o.
Rok:
2010
Dział:
gastroenterologia
ISBN:
978-83-61415-11-4
Liczba stron:
192
Format:
B5

"Szanowni Państwo,

Kiedy kilka lat temu, wiedziona koniecznością zawodową, zaczęłam zajmować się dietetyką i żywieniem, nie przypuszczałam, że wiedza na ten temat zawiera w sobie tak duży potencjał i ma tak duże znaczenie terapeutyczne. Teraz wiem, że właściwie każde korzystne i zakończone sukcesem działanie lekarzy wszystkich specjalności zależy od prawidłowego odżywienia pacjenta. Mam tu na myśli zarówno odżywienie ilościowe (niedożywienie, otyłość), jak i jakościowe, przekładające się na brak lub nadmiar ważnych dla życia składników pokarmowych (witamin i mikroelementów).

Od prawidłowego odżywienia zależy właściwy rozwój dzieci, działanie leków, powodzenie zabiegu operacyjnego i wiele innych sytuacji klinicznych. Prawidłowo odżywiony człowiek, co nie jest równoznaczne z „dobrze odżywionym” (np z nadwagą lub otyłością), lepiej zniesie rekonwalescencję po urazie, łatwiej zwalczy każde zakażenie, będzie odporny na infekcje i nowotwory.

Leczenie żywieniowe jest aktualnie integralnym działaniem terapeutycznym nie tylko u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit, w ostrym zapaleniu trzustki, w niewydolności wątroby, ale także w niewydolności nerek, u pacjentów dializowanych, czy też u pacjentów z chorobami układu oddechowego. Właściwe żywienie to podstawa zapobiegania otyłości, leczenia cukrzycy, leczenia stłuszczeniowych chorób wątroby, czyli tzw. chorób dietozależnych.

Przekazując w Państwa ręce naszą książkę, która dotyczy żywienia w chorobach przewodu pokarmowego i w związanych z nimi zaburzeniach metabolicznych, zdaję sobie sprawę, że nie wyczerpaliśmy wszystkich tematów.

Staraliśmy się, aby wiedza zawarta w książce była aktualna i wskazała na istotę i skalę problemu."

/Wstęp – Elżbieta Poniewierka/

 

 

Fragment książki (pdf)

 

 

 

 

 

 

 

SPIS TREŚCI

 

Rozdział 1
Żywienie w chorobach przełyku, żołądka, dwunastnicy
Dorota Waśko-Czopnik
11 Wprowadzenie
12 Choroba refluksowa przełyku (GERD – gastroesophageal reflux disease)
13 Zapalenie żołądka i dwunastnicy oraz choroba wrzodowa
14 Zespół poresekcyjny żołądka
15 Zaburzenia opróżniania żołądka
Piśmiennictwo

Rozdział 2
Żywienie w zespołach złego wchłaniania
Ewa Waszczuk, Jarosława Semianów-Wejchert
21 Wprowadzenie
22 Zasady ogólne
23 Badanie fizykalne
24 Ocena laboratoryjna
25 Niedobór oligosacharydaz
Piśmiennictwo

Rozdział 3
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
Jarosława Semianów-Wejchert, Ewa Waszczuk
31 Żywienie dojelitowe
32 Żywienie pozajelitowe
Piśmiennictwo

Rozdział 4
Żywienie w chorobach wątroby i dróg żółciowych
Dorota Ksiądzyna
41 Żywienie w chorobach wątroby
42 Żywienie w chorobach dróg żółciowych
Piśmiennictwo

Rozdział 5
Żywienie w marskości wątroby i ostrej niewydolności wątroby
Dorota Ksiądzyna
51 Wprowadzenie
52 Żywienie w wyrównanej marskości wątroby
53 Żywienie w marskości wątroby w okresie niewyrównania
54 Ostra niewydolność wątroby
55 Alkohol a choroby wątroby
Piśmiennictwo

Rozdział 6
Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki
Radosław Kempiński
61 Wprowadzenie
62 Ostre zapalenie trzustki
63 Przewlekłe zapalenie trzustki
64 Żywienie w mukowiscydozie
65 Podsumowanie
Piśmiennictwo

Rozdział 7
Rola diety w zaburzeniach czynnościowych jelita grubego
Agata Mulak
71 Wprowadzenie
72 Dieta bogatobłonnikowa
73 Wpływ diety na mikroflorę jelitową – rola probiotyków
74 Zaburzenia wchłaniania węglowodanów
75 Stymulacja jelitowego układu immunologicznego i alergia pokarmowa
76 Tryptofan w diecie a IBS
77 Używki i inne składniki pokarmowe
Piśmiennictwo

Rozdział 8
Dieta w uchyłkowatości jelita grubego
Katarzyna Neubauer
81 Uchyłkowatość jelita grubego jako choroba cywilizacji zachodniej
82 Znaczenie diety w uchyłkowatości jelita grubego
83 Znaczenie diety w powstawaniu uchyłków jelita grubego
84 Znaczenie diety w zapobieganiu powikłaniom uchyłkowatości
85 Dieta w leczeniu niepowikłanej uchyłkowatości jelita grubego
86 Dieta w leczeniu zapalenia uchyłków
87 Podsumowanie
Piśmiennictwo

Rozdział 9
Znaczenie diety w nieswoistych zapaleniach jelit
Katarzyna Neubauer, Elżbieta Poniewierka
91 Wprowadzenie
92 Znaczenie czynników dietetycznych w patogenezie nieswoistych zapaleń jelit
93 Żywienie w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
94 Miejsce diety i terapii żywieniowej w wytycznych postępowania w IBD
95 Podsumowanie
Piśmiennictwo

Rozdział 10
Wybrane zagadnienia z żywienia dzieci Co nowego w sprawie glutenu?
Krystyna Mowszet, Agnieszka Kosmowska-Miśków
101 Wprowadzenie
102 Znaczenie sposobu żywienia we wczesnym okresie życia a ryzyko choroby trzewnej
103 Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety niemowlęcia – aktualne zalecenia
104 Interwencja żywieniowa – PREVENTCD (ZAPOBIEC CELIAKII)
105 Dieta bezglutenowa
106 Nowe kierunki w leczeniu
Piśmiennictwo

Rozdział 11
Wpływ starzenia się organizmu na żywienie człowieka
Elżbieta Poniewierka
111 Wprowadzenie
112 Zapotrzebowanie energetyczne
113 Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
114 Niedokrwistość w wieku podeszłym
115 Osteoporoza
116 Zaburzenia metaboliczne
117 Aktywność fizyczna
118 Leki a odżywianie
119 Zmiany w zakresie narządów wewnętrznych
1110 Podsumowanie
Piśmiennictwo

Rozdział 12
Dieta w nadwadze i otyłości
Katarzyna Neubauer
121 Definicja
122 Epidemiologia
123 Przyczyny otyłości
124 Otyłość jako czynnik ryzyka innych chorób
125 Postępowanie w otyłości
126 Zapobieganie
127 Rozpoznawanie
128 Leczenie
129 Zalecenia dietetyczne
1210 Aktywność fizyczna, leczenie farmakologiczne i leczenie chirurgiczne
1211 Podsumowanie
Piśmiennictwo

Rozdział 13
Zaburzenia gospodarki lipidowej – leczenie żywieniowe
Barbara Woźniak-Stolarska
131 Wprowadzenie
132 Epidemiologia hiperlipidemii
133 Definicja i klasyfikacja hiperlipidemii
134 Postępowanie w hiperlipidemii
135 Leczenie żywieniowe w hiperlipidemii
136 Badania oceniające związek diety z hiperlipidemią
Piśmiennictwo

Rozdział 14
Zaburzenia gospodarki węglowodanowej – rola diety
Dorota Waśko-Czopnik
Piśmiennictwo

Rozdział 15
Odżywianie a zmiany w zakresie jamy ustnej
Anna Paradowska
151 Wprowadzenie
152 Niedobory witamin i mikroelementów
153 Dieta wegetariańska
154 Zmiany w jamie ustnej w chorobach przewodu pokarmowego związanych z zaburzeniami odżywiania
155 Próchnica
156 Podaż fluoru w diecie
157 Erozje zewnątrz- i wewnątrzpochodne
158 Halitoza
159 Zmiany w jamie ustnej w alergii pokarmowej
Piśmiennictwo
Indeks rzeczowy


do góry