Blog

Co można jeść będąc na diecie bezglutenowej?

Napisany przez w Zdrowa żywność 7 lutego, 2023

Gluten to białko trzech powszechnie stosowanych w polskiej kuchni zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Występuje również w wielu naturalnych produktach niezbożowych, takich jak słodycze, mięso, sosy i piwo. Dieta bezglutenowa jest koniecznością dla osób z celiakią, alergiami i nietolerancją glutenu. Niestety jest to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak zbóż. Co jeść na diecie bezglutenowej?

Jak poradzić sobie z nietolerancją glutenu?

Jeśli objawy u dziecka sugerują nadwrażliwość lub nietolerancję glutenu, lekarz zdecyduje o ewentualnych badaniach i/lub diecie eliminacyjnej dla dziecka. Pierwszą zasadą diety eliminacyjnej jest zastąpienie każdego eliminowanego składnika odżywczego innym, który jest dobrze tolerowany przez dzieci i ma zbliżoną wartość odżywczą. Zboża zabronione na diecie bezglutenowej: pszenica, jęczmień, żyto i owies zwyczajny oraz wszystkie produkty, do których są dodawane. Pozostałe składniki diety powinny pozostać bez zmian! Wyeliminowanie innych składników nie przynosi żadnych korzyści, a jedynie zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych. Co ważne, diety eliminacyjne są często trudne do zbilansowania, dlatego dla ich rzetelnej oceny warto zasięgnąć porady dietetyka9. Zwłaszcza u dzieci, które muszą wyeliminować określone grupy produktów, często obserwuje się deficyty, które mogą negatywnie wpłynąć na ich przyszłe zdrowie.

Dieta bezglutenowa zasady

Na diecie bezglutenowej możesz jeść wszystkie produkty bezglutenowe. Kukurydza, ryż, proso, soja i inne produkty są naturalnie bezglutenowe. Soczewica Quinoa, Ciecierzyca, Mięso, Ryby, Jaja, Owoce, Warzywa. Warto wspomnieć, że pacjenci, u których jedynym leczeniem jest ścisła dieta bezglutenowa, muszą stosować produkty, które nie zawierają więcej niż 20 ppm glutenu. Dopiero wtedy produkt można nazwać bezglutenowym, gdyż takie są oficjalne wytyczne Komisji Europejskiej. W Polsce produkty przeznaczone dla chorych na celiakię oznaczane są symbolem aprobaty ze skrzyżowanymi uszami. Ważnym aspektem ścisłej diety bezglutenowej jest to, że osoby z celiakią muszą szukać informacji o obecności śladowych ilości glutenu w produktach naturalnie bezglutenowych, takich jak mrożone mieszanki warzywne, suszone owoce czy proszek do pieczenia.

Pomysły na tanią dietę bezglutenową

Bezpieczne produkty bezglutenowe, czyli te, które są bezpieczne dla osób z celiakią lub innymi schorzeniami związanymi z nietolerancją glutenu, to te oznaczone jako krzyżowe i/lub „bezglutenowe”. Ważne jest, aby żywność bezglutenowa posiadała odpowiedni certyfikat w postaci wspomnianego wcześniej symbolu. To właśnie ten znak gwarantuje, że żywność jest bezpieczna i nie powoduje niepożądanych objawów oraz reakcji alergicznych. Jeszcze do niedawna oznaczanie produktów bezglutenowych było zupełnie arbitralne, co nie jest dobre dla konsumentów, bo oznaczało kompletny zamęt i mnóstwo symboli, podczas gdy dziś ustandaryzowane etykiety znacznie ułatwiają życie na diecie bezglutenowej. Dlatego obecność znaku skrzyżowanych uszu na opakowaniu danego produktu oznacza, że został on przebadany na zawartość glutenu, a zakład produkcyjny został skontrolowany pod kątem zgodności z normą AOECS.

W przypadku chorób takich jak celiakia, choroba Dohringa lub alergie na pszenicę dieta bezglutenowa z pewnością może być świetnym rozwiązaniem. W przypadku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten lub zespołu jelita drażliwego dobrym rozwiązaniem jest również przestrzeganie diety bezglutenowej. Niestety, sam ją wprowadziłeś, powoduje wiele niedoborów żywieniowych, dostarcza produktów szkodliwych dla zdrowia, a do tego jest dość drogi. W pracy z naszymi pacjentami standardowo nie stosujemy diety bezglutenowej. Jednak tak się składa, że pacjent jest pewien, że ten model mu pomoże – wtedy lepiej, gdy dietetyk zbilansuje dietę. Tymczasem zachęcamy do dalszej diagnostyki w celu sprawdzenia rzeczywistej potrzeby diety bezglutenowej.

Zostaw odpowiedź