Blog

Najlepsze sosy do sałatek!

by in Artykuły 3 czerwca, 2022

Najlepsze sosy do sałatek!

Sałatki to zwykle mało lubiane dania. Nie przepada za nimi wiele osób, szczególnie dzieci. Często kojarzą nam się z brakiem smaku i pewnego rodzaju jałowością. Niektórzy jedzą je raczej z przymusu, ze względu na zdrowe odżywianie, a nie walory smakowe. Jednakże, sałatki w łatwy sposób mogą stać się Twoim ulubionym daniem! Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane sosy! Nadają każdej sałatce odpowiedniego smaku, soczystości i niesamowitego aromatu!

Jakie zatem są najlepsze sosy sałatkowe?

1. Klasyczny Winegret!

Winegret to jeden z najprostszych sałatkowych sosów w historii. Jest niezwykle szybki w przygotowaniu, a nadaje niezwykłego słodko-słono-kwaśnego smaku.

Potrzebne składniki:

– 1,5 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka miodu

– opcjonalnie: szczypta ziaren czarnuszki, odrobina pieprzu, pół łyżeczki uprażonego sezamu

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać i sos Winegret jest gotowy. Świetnie pasuje do różnego rodzaju sałat, roszponki, rukoli czy pomidorów.

2. Sos a’la Cezar

Klasyczny sos do sałatki Cezar jest prosty do zrobienia, jednak potrzebujemy do niego paru trudno dostępnych składników takich jak anchois czy sos Worcestershire. Istnieje jednak wersja dużo prostsza, ale równie pyszna!

Składniki:

– trzy łyżki stołowe majonezu

– pół łyżeczki octu jabłkowego

– pół łyżeczki soku z cytryny

– pół łyżeczki sosu sojowego

– jeden drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

– dwie łyżki stołowe drobno startego parmezanu

– szczypta cynamonu

– szczypta kardamonu

– szczypta kminu rzymskiego

– szczypta gałki muszkatołowej

– szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki na sos wystarczy wymieszać ze sobą w miseczce. Świetnie smakuje on z grubo pokrojoną sałatą rzymską, grzankami z dodatkiem czosnku i ziół oraz soczystą piersią z kurczaka.

3. Sos Colesław

Surówka Colesław to klasyk przygotowywany głównie z białej kapusty. Możemy kupić ją gotową w każdym supermarkecie, jednak najlepiej smakować będzie taka domowej roboty. Jak w każdej sałatce, kluczem do sukcesu jest dobrze przygotowany sos. Jak go zatem zrobić?

Składniki:

– dwie łyżki majonezu

– pół łyżeczki octu winnego lub jabłkowego

– pół łyżeczki soku z cytryny

– pół łyżeczki miodu

– świeży, pokrojony koperek

– sól i pieprz do smaku

Wszystkie półprodukty należy dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie połączyć z surówką. Taki dodatek do obiadu to niebo w gębie i będzie doskonale pasował do różnego rodzaju dań.

4. Sos Tzatziki

Sos tzatziki to podstawa kuchni greckiej. Przyrządzany jako dodatek do wielu potraw, przez nas zwykle kojarzony jako niezastąpione uzupełnienie gyrosa. Można go jednak też użyć do wielu przepysznych sałatek. A jak go przygotować?

Składniki:

– jeden ogórek gruntowy

– 200 gram gęstego jogurtu greckiego

– jeden mały ząbek czosnku

– łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

– łyżeczka dobrej jakości oliwy z oliwek

– jedna łyżka drobno pokrojonego koperku

– sól i pieprz do smaku

Na początku umytego ogórka zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Posolić, dodać octu i odstawić na dwadzieścia minut. Po tym czasie ogórek powinien pozbyć się dużej ilości wody. Należy go dokładnie wycisnąć i przełożyć do miseczki. Czosnek należy jak najdrobniej posiekać bądź przecisnąć przez praskę. Wszystkie pozostałe składniki dodać do ogórków i dobrze wymieszać. Sos tzatziki jest niezwykle uzależniający, aromatyczny, ale też zachwyca świeżością. Tego klasyka zdecydowanie warto spróbować.

5. Śródziemnomorski marchewkowy sos sałatkowy

Sos marchewkowy to ten rodzaj dressingu, który może być najbardziej zaskakujący z całej listy. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników i z pewnością zachwyci on każdego ciekawym, niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

– jedna średniej wielkości marchewka

– trzy łyżki soku z cytryny

– trzy łyżki oliwy z oliwek

Marchewkę należy dokładnie obrać i pokroić w średnie słupki. Następnie zalewamy ją sokiem z cytryny i odstawiamy na minimum pół godziny. W tym czasie marchewka puści sok i nada cytrynie niepowtarzalnego, słodkiego smaku. Taki powstały sok łączymy z oliwą z oliwek i polewamy ulubioną sałatkę. Pozostałe marchewki możemy schrupać jako przekąskę. Taki śródziemnomorski sos marchewkowy nie tylko charakteryzuje się ciekawym smakiem, ale jest też bardzo zdrowy oraz zawiera mnóstwo wartości odżywczych, witamin i potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów.

najlepsze sosy do sałatek

6. Sos a’la pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe to popularny, włoski dodatek do makaronu. Można jednak przygotować o wiele lżejszą wersją, która świetnie posłuży jako delikatny dressing do sałatki.

Składniki:

– garść listków bazylii

– garść listków szpinaku baby

– szczypta czosnku granulowanego

– łyżka nasion słonecznika, wcześniej namoczonych w wodzie przez minimum pół godziny

– cztery łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado

– kilka kropel świeżego soku z cytryny

– świeżo mielona sól morska i pieprz

– opcjonalnie: łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych

Wszystkie składniki z listy przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki krem. Fajnym sposobem będzie też utarcie półproduktów w moździerzu, co zdecydowanie zwiększy aromat sosu. Po dokładnym wymieszaniu dressing jest gotowy. Taki sos świetnie nada się do sałatki z drobno pokrojonej młodej kapusty i ogórka. Podczas upalnych, letnich dni sprawdzi się w sam raz!

7. Bliskowschodni sos tahini

Wytrawny i wytworny sos tahini to niebo w gębie dla każdego, kto go spróbuje. Niezwykle aksamitny, gęsty, podkreśli smak większości sałatek. Jest bardzo popularnym dodatkiem na Bliskim Wschodzie, szczególnie do chrupiących falafeli czy mięs. Jednak polane nim warzywa będą smakować równie genialnie.

Składniki:

– 50 gram tahini (czyli pasty sezamowej)

– 30 ml soku z cytryny

– jeden ząbek czosnku

– szczypta soli

– 20-30 ml lodowatej wody

W małej miseczce należy połączyć ze sobą tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Najlepiej robić to widelcem. Po chwili mieszania składniki zamienią się w gęstą pastę. Następnie stopniowo dodajemy do sosu lodowatą wodę, wciąż mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji. Po spróbowaniu, do dressingu można dodać dodatkową sól lub porcję soku z cytryny, wedle uznania. Gotowy sos tahini będzie świetnym dodatkiem do warzywnych sałatek, ale też świetnie sprawdzi się jako dip do frytek, kawałków warzyw (marchew, seler naciowy, papryka) czy nachosów.

8. Azjatycki sos do sałatki z ogórka

Sałatka z ogórka w pysznym słonym sosie to hit ostatnich paru lat! Ten dressing jest niezwykle orzeźwiający i zawróci w głowie każdemu fanowi azjatyckich smaków!

Składniki:

– dwie łyżki sosu sojowego

– łyżeczka miodu

– centymetrowy kawałek świeżego imbiru

– mały ząbek czosnku

– pół łyżeczki soku z cytryny

– pół łyżeczki octu ryżowego

– łyżka białego sezamu

Imbir i czosnek przekładamy do moździerza i ugniatamy na pastę (ewentualnie można przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Dodajemy sos sojowy, miód, sok z cytryny i ocet ryżowy oraz dokładnie mieszamy. Na suchej patelni przez parę minut prażymy biały sezam do złotego koloru, a następnie od razu (jeszcze ciepły) przekładamy do naszej mikstury. Dokładnie mieszamy i dressing gotowy!

Taki sos świetnie smakuje z różnymi azjatyckimi sałatkami, ale w szczególności z sałatką z ogórka. W tym celu należy długiego ogórka sałatkowego pokroić w dość duże plastry, posypać delikatne solą i odstawić na piętnaście minut. Po tym czasie odlać puszczoną przez ogórka wodę i połączyć z wcześniej przygotowanym sosem. To połączenie to dosłownie niebo. Smacznego!

9. Nieziemski sos orzechowy

Masło orzechowe nie jest jeszcze w Polsce bardzo znane, ale niezaprzeczalnie powinno stać się królem ciepłych, rozkosznych, jesiennych dressingów. Ten aksamitny krem to fantastyczny, zdrowy i białkowy sos, który będzie w stanie uratować nawet najbardziej nieudaną sałatkę!

Składniki:

– jedna łyżka masła orzechowego (aksamitnego lub crunchy, wedle uznania)

– jedna łyżeczka sosu sojowego

– jednak łyżeczka miodu lub syropu klonowego

– łyżka posiekanej natki pietruszki

– kawałek posiekanej papryczki chilli lub szczypta suszonych płatków chilli

– jednak łyżeczka soku z cytryny lub limonki

– pół łyżeczki uprażonego białego sezamu

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Sos powinien wyjść bardzo gęsty, dlatego jeśli zależy nam na lżejszej i rzadszej konsystencji, można dodać do sosu odrobinę wody. Taki dressing najczęściej polecany jest jako dip do domowych spring rollsów, ale polana nim sałatka to również świetny plan. Orzechowy aromat, słodycz miodu, umami sosu sojowego i kwaskowatość soku z cytryny to rozkosz dla Twoich kubków smakowych!

10. Pyszna, bogata sałatka wiosenna z doskonałym brzoskwiniowym sosem!

Najlepsza sałatka to połączenie świeżych, sezonowych, doskonale przygotowanych warzyw i pysznego sosu. Jaką warto w pierwszej kolejności przyrządzić?

Składniki:

– rukola

– ugrillowane lub podsmażone na oliwie zielone szparagi

– pokrojone awokado

– ugotowany i obrany bób

– pokrojone świeże truskawki

– domowe frytki z batatów

– jajko w koszulce

– uprażone pestki słonecznika lub dyni

Składniki na sos:

– dwie połówki brzoskwiń z puszki

– 100 ml oleju słonecznikowego

– 50 ml wody

– dwie łyżeczki musztardy

– jedna łyżeczka miodu

Wszystkie składniki sałatki układać na dużym talerzu warstwowo w kolejności: rukola, szparagi, bób, awokado, bataty, truskawki. Następnie położyć na środku ugotowane jajko w koszulce. Wszystkie składniki na sos blendować przez kilkadziesiąt sekund do całkowitego połączenia. Powstałą miksturą polać sałatkę i posypać pestkami słonecznika lub dyni. Zdrowa, odżywcza i nieziemsko pyszna sałatka gotowa!

 

Świeże sałatki to idealna opcja podczas domówek, imprez sylwestrowych czy innych okazji. Są bardzo łatwe do przygotowania, ale jednocześnie mogą zaskoczyć swoim smakiem każdego gościa. Są proste do podziału i bardzo uniwersalne.

Sałatki to zmora wielu osób, jednak wcale nie musi tak być! Pyszne sosy połączone ze świeżymi warzywami potrafią stworzyć smakowite, pełnowartościowe danie. Jeśli jeszcze żadnego z nich nie spróbowałeś, to warto zabrać się za gotowanie. Smacznego!

Zostaw odpowiedź