Blog

Prasowanie koszuli wcale nie jest takie trudne!

19 września, 2021

Mało kto lubi prasować, jednak znalezienie osoby, której nie tylko nie sprawiałoby trudności prasowanie koszuli, ale także przynosiłoby to jej satysfakcję, jest właściwie niemożliwe. A prasowanie koszul wcale nie jest tak uciążliwe, jak się powszechnie wydaje. Należy zapoznać się z kilkoma naprawdę prostymi zasadami.

Prasowanie koszuli krok po kroku.

Najłatwiej prasuje się wilgotną koszulę – jeśli jest sucha, dobrze jest ją nieco zwilżyć. By wilgoć objęła cały materiał należy namoczyć koszulę i zwinąć ją w kłębek, poczekać ok. 10 min. i wtedy można rozpocząć prasowanie.

Prasowanie koszuli trzeba rozpocząć od kołnierzyka – najpierw prasujemy jego rogi, potem jego środek. Wówczas nie pozostaną na nim zagniecenia.
Kolejnym etapem jest prasowanie materiału znajdującego się na ramionach i karku – jest to najtrudniejszy i najbardziej uciążliwy etap. Najpierw prasujemy środek, czyli karczek, następnie ramiona – ramię koszuli naciągamy na wąską stronę deski do prasowania i prasujemy je rozpoczynając od krawędzi ku środkowi deski.
Kolejny etap – mankiety. Należy je rozprostować i kilkukrotnie przeciągnąć po nich żelazkiem.
Czas na rękawy, które należy prasować, rozpoczynając od środka ich długości. Prasujemy od środka w kierunku mankietów i następnie ramion. Należy pamiętać, by rękawy dobrze rozprostować wzdłuż szwu. Czynność należy kilkukrotnie powtórzyć z obu stron.

Nareszcie tył koszuli, który należy naciągnąć na deskę do prasowania w taki sposób, by jej kołnierzyk znajdował się na jednym z końców deski. Prasowanie tyłu rozpoczynamy od karczka koszuli ku jej dołowi.
I czas na boki koszuli. Koszula musi być rozpięta. Ponownie kładziemy koszulę na desce tak, by kołnierzyk znajdował się na jej końcu. Bok koszuli naciągamy na deskę. Szew boku koszuli musi znajdować się na krawędzi deski do prasowania. Ponownie rozpoczynamy od środka długości boku koszuli w kierunku jego zewnętrznych części.
Uff, koniec, ale trzeba powrócić do kołnierzyka, rozprasować go ponownie, i gotowe!

Zostaw komentarz