Blog

Babka zwyczajna, wąskolistna i zwyczajna. Właściwości oraz zastosowanie.

2 sierpnia, 2021

Zioła, to wdzięczna jednostka roślin, mających często bardzo pozytywny i zbawienny wpływ na nasz organizm. Zawierają one, szereg nigdzie indziej niespotykanych, substancji, które mogą pomóc nam w codziennym, lepszym funkcjonowaniu. Poprawić jego jakość i sprawić, że częściej będziemy się czuć po prostu stabilnie i niepodważalnie: dobrze!

W związku z częściowym zalegalizowaniem marihuany w Polsce, wybuchła ogromna fala mody na tzw. olejki eteryczne i ich pochodne. Nie ma się co dziwić, kilka tysięcy osób od wielu lat już czekało na to, aż ten fakt w końcu stanie się dokonany i będzie miał miejsce, również i w naszym kraju.

Specyfika ziół polega na tym, że zawierają one coś, co w przemyśle określa sią jako tzw. surowiec zielarski. By nie rozpisywać się na ten temat zbyt długo i jednocześnie, uprościć państwu zrozumienie treści tego artykułu, skrótowo podam encyklopedyczną definicję surowca zielarskiegojako jakiegoś określonego elementu lub też organu, pochodzącego z danej rośliny, która musi być sklasyfikowana przez naukę jako gatunek rośliny zielarskiej.” Takim surowcem, może być każda część rośliny: liść, kwiat, łodyga czy też pyłek. W przypadku babki lancetowatej, surowcem zielarskim jest Folium Plantaginis lanceolatae, czyli jej liść, ale też i łodyga odziomkowa.

BABKA LANCETOWATA – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE.

Zgodnie ze znaczeniem słowa “lancetowaty”, zawartym w słowniku Glosbe, oznacza ono, że coś kształtem przypomina lancet. Nad właściwościami zdrowotnymi babki, nadal prowadzi się badania. Od dawna, znane jest dobroczynne działanie jeśli chodzi o zawarty w niej, śluz i białka. Naukowo potwierdzono, że babka lancetowata działa:

– wykrztuśnie,

– osłonowo,

– rozkurczowo

– i uspokajająco,

– pobudza trawienie i wydzielanie się soków żołądkowych,

– łagodzi ukąszenia owadów,

– jest stosowana zewnętrznie, by wspomóc gojenie się ran.

Jej stosowanie zaleca się:

– w leczeniu kaszlu,

– w przypadku bólów brzucha,

– w leczeniu chrypki,

– nieżytu przewodu pokarmowego

– i nieżytu dróg moczowych,

– a także wrzodów żołądka.

Wiele się mówi o drogocennych właściwościach zdrowotnych, zawartych w surowcu zielarskim babki lancetowatej, na który to surowiec, składają się:

  1. a) irydoidy,
  2. b) składniki mineralne,
  3. c) enzymy proteolityczne,
  4. d) oraz budząca kontrowersje badaczy, saponina.

Irydoidy, występują również w wielu, innych rosnących na polskich łąkach ziołach. W liściach bobrka trójlistnego, w korzeniu gorczycy żółtej i w zielu tysiącznika pospolitego. Irydoidy występujące w babce lekarskiej, znajdują swoje pożyteczne zastosowanie w maściach przeciwbólowych, przeciwzapalnych i przeciwreumatycznych.

Dr Arkadiusz Iwaniuk, specjalista ds. ogrodnictwa i badania roślin, podkreśla, że właściwości trawienne babki lancetowatej, mają w przypadku tej rośliny, najważniejsze znaczenie. Choć według niego, jej zastosowanie jako “leku na wszystko”, charakterystyczne jeszcze dla czasów medycyny ludowej, również powinno być doceniane. Dr Iwaniuk, zaleca stosowanie babki w przypadku wrzodów żołądka, zaburzeń trawienia, zatruć pokarmowych i problemów z jelitami.

BABKA LANCETOWATA – PRZECIWWSKAZANIA.

Pierwsze z przeciwwskazań, dotyczy smutnego faktu, że babka lancetowata, zaczyna wchodzić w fazę ekologicznego zaniku. Jest to efektem masowego stosowania w uprawach rolnych pestycydów, tj. herbicydów. Roślina, która sama w sobie, zawiera związki organiczne, w postaci dwu płciowej hapaksantyny, przestaje rozkwitać i sprzyjać naszemu zdrowiu, ze względu na przekarmienie jej formy, związkiem sztuczno-pochodnym, zbliżonym do posiadanych przez nią samą właściwości. Faktem jest, że nawet medycyna ludowa, nie zaleca używania jej bylin, które popularnie określamy mianem cebul. Botanika, uznała bylinę za część zdrewniałą, mogącą powodować ciężkie zatrucia.

BABKA ZWYCZAJNA. JEJ ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI.

Babka zwyczajna, podobnie jak babka lancetowata również należy do rodziny babkowatych, ale różni się od tej drugiej, wyglądem i ma inne zastosowanie oraz właściwości. W Polsce rozprzestrzeniła się swobodnie na całym jej terenie.

Jako właściwy surowiec zielarski, preferowane są głównie liście, które w swoim składzie posiadają:

  • flawonoidy,
  • pektyny,
  • witaminę A, C i K,
  • śluz,
  • glikozydy irydoidowe,
  • kwasy organiczne,
  • garbniki,
  • enzymy,
  • saponiny trójterpenowe.

BABKA ZWYCZAJNA. UNIWERSALNY PRZEPIS NA ZDROWIE.

Z babki zwyczajnej, możemy przygotować skuteczną maść przeciwzapalną działającą antyseptycznie. Do tego celu potrzebny jest nam susz z liści lub utarte nasiona babki zwyczajnej zalane wrzątkiem. W ten sposób, otrzymujemy, gęsty wyciąg lub papkę, którą zabezpieczamy drobne skaleczenia i rany, aby przyspieszyć i wspomóc proces ich gojenie. Ze względu na jej właściwości trawienne, nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby stosować zioła babki, również w kuchni, jako rodzaj przyprawy urozmaicającej smak przygotowywanych przez nas na co dzień dań. Susz babki zwyczajnej, znakomicie się sprawdza jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw lub napar z ziół, wypijanych rano zamiast kawy lub tradycyjnej, polskiej herbaty z cytryną.

BABKA WĄSKOLISTNA. SPÓR WOKÓŁ NATURY GATUNKU.

Uważa się ją za gatunek babki lancetowatej. Niektórzy ze specjalistów i badaczy botaniki, dostrzegają jednak pewne różnice pomiędzy babką wąskolistną, a lancetowatą, które dotyczą m. in. koloru kwiatów obydwu bylin. Według nich, babkę lancetowatą charakteryzują kwiaty w kolorze fioletu, a dla babki wąskolistnej, typowe są kwiaty białe. Dzieje się tak ze względu na pokrewieństwo bylinowych i wynikające z tego, niezależne mieszanie się pyłków ich kwiatów, czego głównym sprawcą, jak powszechnie wiadomo, jest wiatr. Zaistniały podział ma prawdopodobnie znaczenia dla prokreacji gatunku, a postawiona przez botaników naukowa hipoteza, dotyczy głównie pytania: Czy babka wąskolistna jest rodzaju żeńskiego, a lancetowata męskiego? Czy też może odwrotnie?

Zostaw komentarz