Blog

Olej kokosowy- czy jest zdrowy i czy warto go spożywać?

31 marca, 2023

Olej kokosowy to bardzo popularny i bardzo modny w ostatnim czasie produkt. Przez niektórych uważany za produkt superfood, z pewnością jest tłuszczem, który budzi wiele kontrowersji. Warto więc przeanalizować jego wady i zalety po to, aby samemu zdecydować o tym, czy wprowadzić go do swojej diety. 

Cechy charakterystyczne oleju kokosowego 

Czym w rzeczywistości jest olej kokosowy i z czego się składa? Jak wskazuje na to jego nazwa, jest on otrzymywany z dojrzałych orzechów kokosowych, które w około 30% składają się z tłuszczu. W momencie, kiedy owoc jest dojrzały i możliwy do spożycia, tłuszcz w nim zawarty przyjmuje formę lekko galaretowatej, miękkiej papki, która powoli twardnieje. Po stwardnieniu olej kokosowy wygląda już dokładnie jak produkt, który możemy znaleźć w sklepach spożywczych. Jeśli się przyjrzeć dokładniej temu, jakiego rodzaju tłuszcze można znaleźć w oleju kokosowym to są to niemalże w 90% tłuszcze nasycone. Kolejną ważną cechą tego produktu jest jego kaloryczność oraz to, że jest to produkt wysoce energetyczny. 

 

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Podążając za wiedzą ogólną z zakresu żywienia można by się spodziewać, że produkt bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe raczej nie będzie dobry dla naszego zdrowia. Tego typu tłuszcz powoduje bowiem wzrost stężenia cholesterolu we krwi, co prowadzi do zwężania się świateł naczyń krwionośnych. Dlatego też być może zaskakujące będzie dla nas to, że wiele badań eksperymentalnych wykazało, że olej kokosowy może przyczyniać się do redukcji tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Jest to jednak możliwe tylko w sytuacji, kiedy obok oleju kokosowego w naszej diecie nie będziemy stosować już żadnych innych produktów wysokoenergetycznych, a sam olej powinien być przyjmowany w niewielkich ilościach. Tym samym można stosować olej kokosowy pod warunkiem posiadania zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. 

Dobrym pomysłem jest używanie oleju kokosowego do smażenia rezygnując z innych tłuszczy. Dodaje on potrawom smaku, ma wyższą temperaturę dymienia i nie zawiera cholesterolu. Pod tym względem olej kokosowy wykazuje podobne właściwości co oliwa z oliwek. Jednakże, ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych- z olejem kokosowym nie można przesadzać. Przy większym jego spożyciu faktycznie można zauważyć podwyższoną wartość cholesterolu LDL w organizmie, co potwierdzają badania. 

Zestawienie zalet i wad oleju kokosowego 

Zastanawiając się nad tym, czy olej kokosowy jest zdrowy warto zestawić razem wszystkie argumenty za oraz przeciw jego stosowania. 

  • Wśród argumentów za stosowaniem oleju kokosowego można znaleźć chociażby to, że ma on cenione właściwości antybakteryjne. Olej kokosowy znajduje zastosowanie nie tylko w formie produktu spożywczego, ale też można go znaleźć w kosmetologii i dermatologii, gdyż wykazuje dobroczynne działanie na skórę. Kwasy, jakie można znaleźć w oleju kokosowym są pomocne w leczeniu chorób trzustki.
  • Skutkiem ubocznym zbyt dużej ilości oleju kokosowego w diecie może być podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia pracy jelit, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca. 

Podsumowując, olej kokosowy jest ciekawą alternatywą dla innych tłuszczy wysokoenergetycznych, jakie są obecne w naszej diecie. Stosowany z umiarem jest dobrym rozwiązaniem dla naszego zdrowia. Natomiast w przypadku stosowania go w nadmiarze w połączeniu z niewłaściwą dietą (np. opartą o cukry proste) może przyczyniać się do wielu chorób, które należą do grupy chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. 

Zostaw komentarz