Blog

Dieta śródziemnomorska – najzdrowsza wśród diet

22 stycznia, 2023

Dieta śródziemnomorska nie wymaga specjalnych wyrzeczeń. Wystarczy zastąpić produkty mniej zdrowe innymi, sprawdzonymi w tradycyjnej kuchni greckiej, włoskiej, hiszpańskiej czy francuskiej. Badania naukowe wskazują, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską mają dłuższą średnią długość życia.

Kluczowe zasady i wskazówki istotne w diecie śródziemnomorskiej

  • Owoce morza nie każdemu są polecane ponieważ są źródłem cholesterolu.
  • Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają NNKT oraz JNKT niezbędne do produkcji białek układu odpornościowego.
  • Spożywanie ryb (szczególnie morskich) jest istotne jako źródło białka, NNKT, jodu, cynku i miedzi.
  • Ważne jest ograniczenie spożycia mięsa białego (kurczak, indyk) oraz unikanie mięsa czerwonego.
  • Zwiększone spożycie produktów zbożowych, pełnoziarnistych, kasz i makaronów.
  • Zwiększone spożycie warzyw i owoców.
  • Średnie spożycie produktów mlecznych, głownie w postaci chudych twarogów i jogurtów.
  • Ograniczenie spożycia produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe np. wyroby cukiernicze.
  • Spożywanie warzyw strączkowych (np. fasola, groch, bób, soczewica i soja).
  • Spożywanie orzechów – są bogate w NNKT, potas, fosfor, magnez, mają w sobie dużo witamin A, E i wit. z grupy B: PP, B5 i B6.

Warzywa polecane w diecie śródziemnomorskiej i ich podstawowe właściwości zdrowotne

  • Cebula i czosnek mają właściwości przeciwbakteryjne i obniżające ciśnienie tętnicze.
  • Przyprawy: bazylia, tymianek, szałwia kminek – zawierają silne przeciwutleniacze chroniące przed miażdżycą
  • Pomidory to doskonałe źródło likopenu, który odpowiada za wyrazisty, piękny kolor pomidora.
  • Bakłażany zawierają dużo potasu, fosforu, żelaza, wapnia, błonnika. Są bogate w bioflawonoidy oraz witaminy A, C i witaminy z grupy B. Są niskokaloryczne.
  • Jarmuż to bardzo pożywne warzywo, zawiera silne przeciwutleniacze i posiada właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem beta karotenu, witaminy K i C, luteiny, zeaksantyny i wapnia.
  • Brokuły – podobnie jak jarmuż zawierają sulforafan będący flawonoidem o właściwościach przeciwnowotworowych.
  • Soczewica zawiera kwas foliowy.

Czerwone wino w diecie śródziemnomorskiej

Picie czerwonego wina w małych ilościach w diecie śródziemnomorskiej przynosi wiele korzyści. Czerwone wino posiada szczególne działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Resveratrol i pterosilben mają natomiast działanie antyrakowe. Resveratrol zwiększa poziom testosteronu, ma działanie antyestrogenne.

Jak przejść na dietę śródziemnomorską?

Aby dostosować dietę przeciętnego Polaka do diety śródziemnomorskiej należy:

  • dwukrotnie zwiększyć konsumpcję ryb i owoców morza,
  • zwiększyć spożycie warzyw i owoców o połowę,
  • jeść o 1/5 więcej warzyw strączkowych,
  • jeść o połowę mniej czerwonego mięsa,
  • jeść o 1/5 mniej jajek,
  • spożywać czterokrotnie więcej oliwy z oliwek,
  • w 90% zastąpić tłuszcze zwierzęce olejem roślinnym,
  • jeść o połowę mniej pełnego mleka, śmietanki i masła.

Te podstawowe założenia diety śródziemnomorskiej, które nie wymagają zbyt wielu wyrzeczeń mogą w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy zdrowia i jakości życia. 

Dieta śródziemnomorska jest najzdrowszą dietą

Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą dietę na świecie. To właśnie ona w największym stopniu odpowiada założeniom piramidy żywieniowej spełniając każdy z jej elementów. Polecana jest do stosowania przez każdego człowieka i gwarantuje znaczną poprawę samopoczucia. Stosować powinni ją zarówno dorośli, ale także dzieci – i to od najmłodszych lat ich życia – założenia diety śródziemnomorskiej powinny być obecne w ich żywieniu.

Zostaw komentarz