Blog

Omlet owsiany, czyli propozycja na sycące i zdrowe śniadanie

25 czerwca, 2022

Omlet owsiany to doskonały sposób na sycące i zdrowe śniadanie. Jest sprzymierzeńcem diety redukcyjnej, a połączony z warzywami lub owocami stanowi prawdziwą bombę witaminową. Dodatki, z jakimi go podamy, zależą od naszych preferencji smakowych. Smakuje bardzo dobrze zarówno na słodko, jak i na słodko. Jego wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga od nas ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wyszukanych składników. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić pyszny omlet owsiany, dobrze trafiłeś! Z poniższego artykułu dowiesz się wszystkich niezbędnych informacji, które pozwolą przygotować ci rewelacyjny śniadaniowy omlet. Zapraszamy! 

Dlaczego warto jeść omlet owsiany?

Omlety są jednym z najchętniej przygotowywanych posiłków śniadaniowych. Najczęściej robione są z jajek i klasycznej mąki pszennej, natomiast istnieje wiele innych składników, które można użyć zamiast tradycyjnej białej mąki. Jedną z nich jest mąka owsiana, która doskonale zastępuje mąkę pszenną bogatą w gluten. Oprócz tego biała miałka mąka ma niewiele witamin i składników mineralnych, więc rekomendowane jest jej zastępowanie, jeżeli tylko przepis na to pozwala, inną bardziej wartościową mąką. Bez wątpienia jest nią mąka owsiana, która coraz częściej gości w naszych kuchniach i potrawach. Jest ona odpowiednia dla osób nietolerujących glutenu. Nie bez powodu uznawana jest za zdrowszą mąkę, gdyż to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych, w tym potasu, selenu, żelaza czy magnezu. 

Omlet owsiany syci znacznie dłużej niż ten przygotowany z mąki pszennej. Jest więc dobrym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez sycącego posiłku. Co więcej, omlet owsiany może być spakowany do pudełka i zjedzony o dowolnej porze dnia. Można go spakować do lunchboxa i cieszyć się wartościowym posiłkiem, który smakuje dobrze również na zimno.

Główną zaletą omletów, a także tego wykonanego z dodatkiem mąki owsianej, jest jego banalny sposób wykonania. Czas przygotowania jest naprawdę niedługi, więc z przepisu mogą korzystać nawet bardzo zabiegane osoby. Omlet owsiany zasmakuje nawet niejadkom, bo można go podawać z ulubionymi owocami, które dodają mu słodyczy i cennych witamin.

Omlet owsiany a dieta

Każda zdrowa dieta powinna składać się z produktów pełnowartościowych i odżywczych, dodających energii i niepowodujących gwałtownych wahań cukru we krwi. Doskonałym przykładem idealnego śniadania jest właśnie owsiany omlet. Dostarcza wszystkich niezbędnych makroskładników-białka, węglowodanów i tłuszczu. Ta kombinacja sprawia, że nasz organizm dostaje wszystko to, czego potrzebuje.

Omlet owsiany jest sprzymierzeńcem diety, oczywiście pod warunkiem, że składniki do niego użyte będą w odpowiedniej gramaturze. By jedzenie nie powodowało pojawiania się dodatkowych kilogramów, należy dostarczać go w takiej ilości, jakiej potrzebuje nasz organizm. Oznacza to, że ilość dostarczanych kalorii nie może być większa niż całkowita przemiana materii.

Kaloryczność omleta owsianego zależy także od ilości tłuszczu, na jakiej będziemy go smażyć oraz innych ewentualnych dodatków. Omlet zrobiony z dwóch średnich jajek, 4 łyżek mąki owsianej oraz łyżeczki masła lub oleju do smażenia dostarcza około 400 kalorii. Jeżeli dodamy do niego owoce, bakalie czy inne składniki należy liczyć się z tym, że jego kaloryczność wzrośnie. Niemniej jeżeli wliczony jest w dzienny bilans, nie ma opcji, by stanowił bombę energetyczną, która wpłynie na pojawienie się dodatkowych kilogramów na wadze.

Oczywiście osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym, muszą zważać na to, jakie owoce dodają do swojego omleta. Zdecydowanie lepszym wyborem będą owoce o niskim indeksie, takie jak:

  • owoce leśne,
  • truskawki,
  • maliny,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • śliwki

Dojrzałe banany z kolei są bardzo smacznym i sycącym dodatkiem, jednak zawierają pokaźną ilość cukru oraz wysoki indeks glikemiczny, więc powinny ich się wystrzegać osoby na dietach o niskiej podaży węglowodanów.

Na sytość posiłku wpływają także orzechy, które są bez wątpienia skarbnicą cennych nienasyconych tłuszczy i wielu witamin. Należy jednak pamiętać, że garść orzechów dostarcza prawie 200 kalorii! Należy więc kontrolować ilość dodawanych bakalii do posiłku, w czym może pomóc kuchenna waga.

omlet owsiany przepisy

Składniki potrzebne do zrobienia omleta owsianego

Aby przygotować pyszny i odżywczy omlet owsiany, nie są potrzebne żadne wyszukane składniki, których każdy z nas nie miałby w domu. Głównym składnikiem, jak w każdym innym omlecie są jajka. Stanowią doskonałe źródło cennego białka i tłuszczu, a także są jednym ze zdrowszych produktów na świecie. Najlepiej wybierać te ekologiczne lub z wolnego chowu, które są znacznie bogatsze w witaminy niż jajka oznaczone cyfrą 2 lub 3 na skorupce.

Kolejnym składnikiem jest mąka owsiana. Obecnie można ją dostać w każdym markecie. Kiedyś produkt ten dostępny był jedynie w sklepach specjalistycznych ze zdrową żywnością. Oczywiście mąkę owsianą można także kupić przez internet. Jeżeli nie posiadamy mąki owsianej, a chcemy spróbować zrobić domowy omlet owsiany, nic straconego! W każdej kuchni na pewno znajdą się płatki owsiane, z których można zrobić mąkę owsianą. Niezbędny jest blender, którym rozdrobnimy płatki na drobny puch.

By omlet nie przywierał do patelni, konieczne jest potraktowanie jej olejem lub masłem klarowanym, na którym można smażyć nawet na wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, że oleje roślinne tłoczone na zimno nie są przeznaczone do smażenia, a jedynie do polewania nimi gotowych potraw. Mają bardzo niską temperaturę dymienia, co sprawia, że podczas smażenia wytrącają szkodliwe i toksyczne dla człowieka związki.

Każdy omlet znacznie lepiej smakuje, gdy serwowany jest z ulubionymi dodatkami. Miłośnicy słodkich śniadań mogą dodać do niego sezonowe owoce, bakalie, masło orzechowe czy ulubiony krem czekoladowy. Oczywiście lepszym wyborem jest zrobienie domowego kremu na bazie kakao i daktyli niż kupienie gotowego na bazie cukru i oleju palmowego. Z kolei ci, którzy wolą zjeść posiłek wytrawny, omlet mogą przyrządzić z ulubionymi warzywami. Doskonale komponują się z omletami pomidorki koktajlowe, rukola, sery czy szpinak.

Jak zrobić omlet owsiany — przepis

Przejdźmy do podstawowego przepisu na omlet owsiany, który posmakuje z całą pewnością wszystkim domownikom. Do jego przygotowania potrzebujemy popularnych składników, które znajdziemy w każdej kuchni.

Składniki na jeden omlet owsiany:

  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 3 łyżki mąki owsianej,
  • 2 łyżki mleka, może być roślinne,
  • Pół banana,
  • Szczypta soli,
  • Łyżeczka masła lub oleju do smażenia.

W blenderze umieszczamy mąkę owsianą, połowę banana, jajka oraz szczyptę soli. Miksujemy wszystko na niewielkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką masła i smażymy na nim omlet z dwóch stron na niewielkim ogniu, około 3 minuty z jednej strony i 2 z drugiej. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Co zrobić, by omlet zawsze się udawał, nawet amatorom? Przede wszystkim należy zadbać o dobrą jakość patelni, na której smażony jest omlet. Stare patelnie mają tendencję do przypalania lekkich placuszków czy omletów. Omlety bardzo często mogą sprawić także problem podczas próby odwrócenia go na drugą stronę. Bez obaw, na to też mamy sposób! By omlet łatwiej dał się odwrócić, lepiej smażyć go na patelni o małej średnicy. Duża patelnia sprawia, że średnica omleta staje się większa, co sprawia, że jest trudny do odwrócenia jednym ruchem. Smażąc go na mniejszej patelni, odwrócenie go na drugą stronę przy pomocy łopatki staje się znacznie prostsze.

Kolejną naszą radą jest to, by smażyć omlet na jak najmniejszym ogniu pod przykryciem. Lepiej wydłużyć czas smażenia, niż dać omletowi dać się spalić! Jeżeli chcemy zabrać omlet ze sobą do szkoły czy pracy, pamiętajmy, że lepiej umieścić go w pojemniku dopiero wtedy, kiedy ostygnie.

Inne wariacje na temat omleta owsianego

Mając gotowe ciasto na omlet owsiany, możemy usmażyć także nieduże placuszki, które mogą być dobrym pomysłem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze smażeniem omletów. Wystarczy na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta omletowego i smażyć je z obu stron.

Jeżeli chcemy urozmaicić smak naszego omleta, doskonałym sposobem jest dodanie do ciasta pokrojonej w drobną kosteczkę gorzkiej czekolady. Innym patentem jest dodanie pokrojonych truskawek czy malin. Pamiętać należy, że są to składniki w głównej mierze składające się z wody, co może wpłynąć na konsystencję ciasta. Dodając owoce, może być konieczne użycie większej ilości mąki owsianej.

Do ciasta na omlet można także dodać kakao lub cynamon, które dodadzą niesamowitego aromatu i będą urozmaiceniem dla klasycznego omleta.

Omlet owsiany wytrawny

Omlet owsiany to nie tylko patent na śniadanie na słodko z owocami czy dżemem. Mogą go także przyrządzić miłośnicy omletów, którzy lubią go w wytrawnej odsłonie. Komponuje się on doskonale z wieloma warzywami i przyprawami, co sprawia, że za każdym razem może zachwycać nas innym smakiem. By przygotować omlet wytrawny, możemy dodać do ciasta warzywa i całość umieścić na patelni lub gotowy omlet udekorować ulubionymi składnikami.

Do ciasta doskonale pasuje świeży, uprzednio przesmażony szpinak co sprawia, że otrzymujemy fikuśny omlet w zielonym kolorze. Do takiego omleta można dodać na wierzchu pomidorki koktajlowe i ulubiony ser, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuści. Całość koniecznie należy posypać świeżo mielonym pieprzem i solą.

Kolejnym smakowitym pomysłem jest zrobienie pomidorowego omleta owsianego à la pizza. Wystarczy na koniec smażenia omlet posmarować przecierem pomidorowym, posypać suszonym oregano, przyozdobić ulubioną wędliną, a całość posypać tartym serem. Całość należy przykryć i smażyć krótką chwilę, aż do rozpuszczenia się sera.

Omlet owsiany z boczkiem, czy nie brzmi to pysznie? Wystarczy do ciasta na omlet dodać pokrojony w kostkę boczek i cebulkę, a na koniec smażenia całość posypać szczypiorkiem.

Jak widać, istnieje wiele sposobów, by przygotować śniadaniowy omlet owsiany. Sprawdzi się on w jadłospisie osób lubiących posiłki na słodko, jak i fanów śniadań wytrawnych. Jest bardzo sycący i prosty w przygotowaniu, więc powinien gościć w menu każdej osoby, która dba o swoją sylwetkę i zdrowie.

Zostaw komentarz