Olej ryżowy w roli głównej
Jest mniej znany od innych olejów roślinnych, jednak zastosowanie znajduje zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Doceniany szczególnie w krajach azjatyckich, gdzie powszechnie znane są jego dobroczynne właściwości, ostatnimi czasy popularność zyskuje także w Polsce – olej ryżowy. Jaki ma wpływ na nasz organizm i dlaczego warto po niego sięgać?
Wartości odżywcze oleju ryżowego
Olej ryżowy powstaje w wyniku tłoczenia lub ekstrakcji otrąb ryżowych. W sklepach dostępny jest olej ryżowy rafinowany (oczyszczony) oraz nierafinowany. Rafinacja oleju wpływa na poprawę jego koloru i umożliwia smażenie na wyższych temperaturach. Proces ten jednak znacznie obniża zawartość składników mających korzystny wpływ na zdrowie.
Głównym składnikiem oleju ryżowego są tłuszcze (w tym kwas oleinowy z rodziny omega – 9 i kwas linolowy z rodziny omega – 6). Zawiera on także m.in. witaminę E, witaminę K, fitosterole, lecytynę, gamma – oryzanol i kwasy organiczne.
Wpływ oleju ryżowego na zdrowie
Ze względu na swój skład olej ryżowy wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto olej ryżowy:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo – sercowych – obecność przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych a także tłuszczów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych wspomaga pracę serca oraz wpływa na poprawę jego kondycji;
- chroni przed nowotworami – dzięki zawartości tokotrienoli (grupa przeciwutleniaczy) olej ryżowy wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Tokotrienole kontrolują wzrost komórek nowotworowych oraz neutralizują szkodliwe skutki ekspozycji na promieniowanie jonizujące;
- spowalnia procesy starzenia;
- łagodzi objawy menopauzy;
- ma działanie przeciwzapalne;
- ma wpływ na obniżenie poziomu hormonu TSH u osób z nadczynnością tarczycy.
Jakie zastosowanie ma olej ryżowy?
Olej ryżowy ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne. Ma on delikatny orzechowy posmak, dzięki czemu nadaje potrawom aromatyczny smak (olej nierafinowany, proces rafinacji powoduje, że olej ryżowy traci smak i zapach). Nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Ponadto idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek.
Olej ryżowy bardzo często jest składnikiem kosmetyków. Obecność witaminy E sprawia, że posiada on właściwości nawilżająco – ujędrniające. Można go spotkać w różnego rodzaju kremach, maskach czy balsamach.
Czy istnieją przeciwwskazania?
Olej ryżowy jest bogatym źródłem błonnika, dlatego też nie należy spożywać go w nadmiarze. Może to bowiem doprowadzić do wzdęć oraz uczucia dyskomfortu w jamie brzusznej. Zdecydowanie powinny go unikać osoby z problemami trawiennymi oraz zaburzeniami pracy jelit.