Smakowity agrest
Agrest jest owocem niedocenianym
Agrest jest owocem kwaśnym, ale są osoby ceniące ten smak. Obecnie najczęściej jest jadany w formie galaretek, konfitur oraz dżemów. Jest to owoc smaczny, mający wiele wartości odżywczych i cenny dla ludzkiego zdrowia. Warto go docenić i polubić, warto po niego sięgać jak najczęściej.
Co takiego jest w agreście?
Agrest dojrzały jest dość słodki i wtedy daje niezapomniane odczucia smakowe – słodycz i kwaśność przeplatają się ze sobą.
W agreście jest:
* luteina dobra na choroby oczu, wspomagająca leczenie chorób układu krążenia, nowotworów, pomagająca leczyć zwyrodnienie plamki żółtej
Agrest wspomaga trawienie, przyśpiesza metabolizm, usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia organizm – działań tego owocu jest całe mnóstwo. Poza tym smakuje, gasi pragnienie, syci. Regularne jedzenie agrestu jest dobre dla organizmu. Agrest jest niskokaloryczny – w 100 gramach tego owocu są 44 kalorie. Ponadto warto pamiętać, że w agreście są witamina C, ryboflawina, żelazo, witaminy A, B4, E. Nie brakuje w nim wapnia, magnezu, fosforu i potasu (wzmacnia serce). Cynk także jest obecny w tym owocu. Doskonała jakość agrestu to sprawa godna uwagi i na pewno ważna. Agrest mogą jeść dzieci, młodzież oraz osoby dorosłe.
Lekkostrawność jest zaletą agrestu
Owoc ten wspomaga trawienie, jest lekkostrawny i bardzo smaczny. Działa moczopędnie, pomaga zachować równowagę poziomu cukru. Jak zatem widać jego działania są wielorakie oraz bardzo dobrze wspomagają ludzki organizm. Agrest ma niski indeks glikemiczny wynoszący 15.
Owoc jest idealny na dżemy, konfitury, kompoty i nalewki. Zawiera bardzo duży pektyn, jest świetny do przyrządzenia galaretek. Można dodawać go do ciast oraz do lodów.
Do pielęgnowania cery dobra jest maseczka. Agrest, jogurt naturalny oraz łyżeczka mąki ziemniaczanej pozwalają stworzyć doskonałą maseczkę do pielęgnowania cery. Trzeba nałożyć ją na twarz i po kwadransie należy zmyć taką maseczkę. Agrest pozwala zbić gorączkę, o czym warto pamiętać, gdy dana osoba jest przeziębiona. Zdecydowanie warto sięgać po taki owoc i korzystać z niego bardzo regularnie. Agrest można zamrozić, korzystać z niego w razie potrzeby, gotować na bieżąco kompot lub dodawać go do deserów oraz ciast. Co ważne agrest orzeźwia doskonale w letnie dni i sprawia, że pragnienie jest ugaszone. Smakowite owoce są ulubioną przekąską – o wiele lepiej jest sięgać po nie, a nie po słodycze czy ciastka. Agrest jest zdrowy, smaczny oraz niedrogi, a to są jego największe zalety.