Blog

Jak szybko i sprawnie obrać cebulę

26 lipca, 2021

Aby sprawnie pozbyć się suchych i mocno przylegających liści cebuli, wsadź warzywo na chwilę w gorącej wodzie . Inny sposób to przypieczenie cebuli w piecyku rozgrzanym do temperatury około 240 stopni. Przez około 7 minut.

Wkurza cię przykry zapach powstały w czasie gotowania kapusty lub kalafiora? Prosta porady kuchenne jak się pozbyć intensywnego smrodu zapewni że jeszcze chętniej będziesz spędzać czas w kuchni przy komponowaniu swoich najlepszych potraw . Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapach tworzącego się w czasie gotowania warzyw takich jak kapusta, kalarepa czy kalafior, po prostu wrzuć do garnka kawałek skórki z chleba. Skutecznie powstrzyma to zapachy rozchodzące się po kuchni .

Co zrobić gdy w solniczce ciągle robi nam się denerwująca gruda soli która nie pozwala na swobodne korzystanie z solniczki. Porady kuchenne dotycząca soli. Odpowiedzialna za to jest oczywiście woda i sama sól która jest substancją intensywnie pochłaniającą wodę. Najprostszym sposobem jest trzymanie solniczki w miejscu suchym i w temperaturze co najmniej 20 stopni C co jednak nie zawsze jest możliwe. Kolejna prostsza metoda to dodanie kilku ziarenek ryżu co również znakomicie zabezpieczy nas przed niespodziankami związanymi z solniczkami.

pozbywanie się plam z obrusów. Porady kuchenne . Wylałeś wino, sałatka wylądowała zamiast na talerzu na obrusie? W kuchni to norma a tego typu sytuacja z pewnością nie przekreśla obrusu z dalszego użytkowania, zwłaszcza w przypadku gdy za usuwanie plamy weźmiemy się od ręki , nie zostanie ślad po plamie. W przypadku wina, obrus posypujemy gruba dużą ilością soli.

Porady kuchenne zaprawa z kwaśnego mleka. Mięso wołowe lub cielęce tylko takie jest zdatne do tej zaprawy, wypełniamy słodkim mlekiem tak by całość mięsa został przez mleko zakryte. Kwaśniejące mleko spowalnia proces fermentowania mięsa przez około 2-3 dni. W ten sposób możemy również przyśpieszyć proces dojrzewania mięsa.