Blog

Awokado – owoc miliona właściwości

26 stycznia, 2023

Awokado – owoc miliona właściwości

Awokado jest owocem, który posiada bardzo dużo wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Mimo że pestka zajmuje niemalże połowę tego owocu, mogłoby się wydawać, że ma bardzo mało kalorii. Nic bardziej mylnego. Awokado uważane jest za jeden z najbardziej kalorycznych owoców, a w 100 g znajdziemy około 160 kcal. Oprócz tego, że znajdziemy je w dzisiejszych czasach w różnych sałatkach i daniach, niektórzy stosują je jako zdrowszą alternatywę dla zwykłego masła. Jeżeli chcesz wiedzieć, jakie właściwości ma awokado, jakie witaminy i minerały w nim znajdziemy, czy jak kupić dobre awokado zachęcam do zapoznania się z dalszą częścią artykułu.

Awokado właściwości w nim zawarte

Awokado ma bardzo mało prostych cukrów, ale jest bardzo bogatym źródłem JNKT, czyli jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również bardzo dużą ilość kwasów omega 9 oraz kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu.

Dzięki tłuszczom zawartym w awokado nasz organizm lepiej przyswaja cenne składniki z innych produktów. Gdy jemy np. sałatkę z awokado i pomidorem, nasz organizm przyswaja znacznie blisko 4 razy więcej likopenu zawartego w pomidorach. 

Awokado jest bogatym źródłem potasu (bogatszym niż banany). Potas w naszym organizmie odpowiada za regulację ciśnienia krwi, pilnuje prawidłowej pracy serca, jak i również przynosi same korzyści układowi nerwowemu.

Najważniejszą właściwością zdrowotną wynikającą ze spożywania awokado jest fakt, iż wpływa ono bardzo pozytywnie na oczy poprzez zawartą w nim zeaksynę oraz luteinę.

Witaminy i minerały zawarte w awokado

Awokado, mimo że wydaje się małym owocem, zawiera w sobie bardzo dużo witamin takich jak np. witamina A, B6, C, E, K; oraz tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, czy niacynę. Ponadto jest również bogatym źródłem licznych minerałów takich jak np. cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo. Wszystkie te witaminy i minerały mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

W jaki sposób kupić dobre awokado?

Gdy po raz pierwszy w życiu kupujesz awokado, kupienie dobrego może okazać się nie lada wyzwaniem. Zdatne do spożycia powinno być już odpowiednio dojrzałe, zwłaszcza gdy chcemy je od razu zjeść i nie czekać aż dojrzeje w domowych warunkach. Jeżeli nie uda ci się kupić odpowiednio dojrzałego, będziesz musiał zwyczajnie poczekać kilka dni, aż będzie można je zjeść. Proces dojrzewania w domu może potrwać nawet do kilku dni. Jeżeli chcesz mieć owoc ten od razu przeznaczony do zjedzenia, przed zakupem musisz wybrać takie, które jest miękkie. Dobrze określimy także poziom jego dojrzewania po szypułce. Jeżeli jest ona w kolorze przygaszonej żółci, awokado jest gotowe do zjedzenia. Nie kupuj jednak nigdy awokado, którego szypułka ma kolor wpadający w brąz. Oznacza to, że jest ono przejrzałe i nie należy go jeść.

Podsumowanie

Jak możemy zauważyć, awokado mimo swoich naprawdę niewielkich rozmiarów ma w sobie bardzo dużo witamin i minerałów, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Właściwości zdrowotne tego owocu sprawiają, że jest on tak częstym elementem niemalże większości diet. Mimo wysokiej kaloryki czasami warto poświęcić się i zjeść je, chociażby dla samego przyswojenia tylu niesamowitych właściwości. Jeżeli nie lubimy zwykłego posmaku awokado, warto spróbować zjeść je w zupełnie innej odsłonie. Możemy zrobić z niego popularne tosty z pastą z awokado, jajkiem i warzywami. Takie śniadanie zapewni nam nie tylko znaczną ilość witamin, ale także energię na sam początek dnia.

Zostaw komentarz