Zdrowe przekąski – 18 pomysłów na imprezę
Przekąski pojawiają się coraz częściej w naszej diecie. Nie raz z powodu zabieganego trybu życia zastępują one zdrowy, zbilansowany posiłek. Najczęściej jednak towarzyszą one spotkaniom ze znajomymi, wieczorkom filmowym, domówkom czy podróżom. Przekąską może być wszystko – owoc, batonik czy drożdżówka. Warto jednak zadbać, aby przekąski stanowiły dodatek do zbilansowanej diety, nie były wysokoprzetworzone i dostarczały cennych składników odżywczych. Czyli po prosu – niech będą zdrowe!
Sprawdź pomysły na 18 prostych i zdrowych przekąsek które świetnie sprawdzą się nie tylko podczas imprezy ze znajomymi, ale też w trakcie podróży albo dla dzieciaków.
Przekąski na zimno
Zimne przekąski świetnie sprawdzają się na wszystkie spotkania, bo możesz przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce. Oczywiście najlepiej smakują świeżo przygotowane.
Domowy hummus z warzywami
Ameryki nie odkryliśmy, hummus to żadna nowość – ale na imprezowym stole zrobi furorę. Najlepiej przygotować hummus samemu, jednak jeśli się śpieszysz to w sklepie znajdziesz hummusy z prostym składem. Do hummusu pokrój w paseczki:
- marchewkę
- paprykę (świetny efekt wizualny zyskasz, jeśli pokroisz paprykę w różnych kolorach),
- ogórka
- seler naciowy
To może być cokolwiek lubisz! Najlepiej jednak sprawdzą się chrupiące warzywa. Taka przekąska świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Chipsy z piekarnika
Chipsy jako zdrowa przekąska? Tak, jeśli zrobisz je samodzielnie! To banalnie proste. Potrzebujesz:
- piekarnika
- ziemniaków
- ulubionych przypraw
- odrobinkę oleju
Umyte ziemniaki należy pokroić w cienkie plasterki, następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną oleju. Wyłóż plasterki ziemniaka na blaszkę (dobrze, aby osuszyć je z nadmiaru wody) i piecz w 200 stopniach przez około 10 minut (dużo zależy od grubości plasterków). Po upieczeniu mieszasz z przyprawami i gotowe – domowe i zdrowe chipsy!
Mini-kanapki
Kanapki “na raz” to szybki i prosty przepis na idealną przekąskę. Najlepiej użyć pieczywa pełnoziarnistego, które dostarczy cennego błonnika. Dodatki? Co kto lubi, ważne żeby było dużo warzyw! Kilka propozycji:
- dodaj gotowane jajko
- pasta z awokado
- wędzony łosoś z kremowym serkiem
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Takie kanapeczki można też zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą w drogę. Na imprezę można przygotować dodatki osobno a pieczywo osobno – każdy z gości będzie miał możliwość skomponowania własnej kanapeczki z ulubionymi dodatkami.
Spring rollsy z warzywami
Spring rollsy to przekąska w stylu azjatyckim, która jest bardzo ciekawa, kolorowa i smaczna. Potrzebne będą:
- arkusze papieru ryżowego
- marchewka
- ogórek
- papryka
- awokado
- czerwona cebula
Możesz zmieniać warzywa wedle własnych upodobań. Papier ryżowy należy zamoczyć na moment w wodzie, aby był elastyczny. Warzywa pokroić w słupki i zawinąć w papier ryżowy.. Można dodać do środka kiełki rzodkiewki, aby dodać pikantnego smaku. Można serwować z odrobiną sosu sojowegp (należy jednak pamiętać, że ma on ogromną zawartość soli) albo z sosem ziołowym na bazie jogurtu naturalnego.
Sałatki
Sałatka to chyba pierwsze, co kojarzy się ze zdrową przekąską – w końcu jej podstawą są warzywa. Składniki wybieramy sami, wśród naszych ulubionych warzyw. Warto zadbać o jej dobre zbilansowanie – dodać żródło białka (na przykład tofu lub kurczak) i o zdrowe tłuszcze potrzebne do przyswajania witamin – oliwę z oliwek, awokado, tahini, ser albo orzechy. Kilka propozycji:
- sałatka gyros
- włoska sałatka caprese
- sałatka z brokułem, kurczakiem i kukurydzą
- sałata z fetą i burakiem
Koreczki
Koreczki – czyli bardzo wygodna przekąska, którą zrobisz niemal ze wszystkiego. Sprawdź ciekawe połączenia, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska.
Pomidorki z mozarellą
W prostocie siła! Właśnie to proste połączenie świetnie się sprawdzi jako szybka, zdrowa i smaczna przekąska. I tylko trzy składniki:
- pomidorki koktajlowe
- mozarella
- listki bazylii
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i nadziej na wykałaczki umieszczając po środku mozarellę (możesz użyć specjalnej mozarelli w małych kulkach albo pokroić w kostkę). Najlepiej między pomidorkami a mozarellą nadziać po listku świeżej bazyli – to nie tylko doda koloru do koreczków, ale będzie idealnie dopełniało smak.
Camembert z suszonymi pomidorami i oliwką
Propozycja dla fanów camemberta. Przygotuj:
- ser typu camembert
- suszone pomidory w oleju
- oliwki
Ser kroisz na mniejsze cząstki. W pierwszej kolejności nadziewasz na wykałaczkę oliwkę, następnie kawałek suszonego pomidora (pamiętaj odsączyć go z nadmiaru zalewy) i na koniec camembert, który będzie podstawą koreczka. Oliwki możesz wybrać wedle upodobania, albo zrobić dwie wersje – z czarnymi i z zielonymi oliwkami. Dla dekoracji możesz dodać listek bazylii i skroplić octem balsamicznym.
Ser, kabanos i ogóreczek konserwowy
Popularna wersja koreczków, które smakują każdemu. Potrzebne będą:
- ser żółty w kostce
- kabanosy
- mini ogóreczki konserwowe
Ser żółty należy pokroić w niewielką kostkę a kabanosy w krótkie kawałeczki. Mini ogóreczki konserwowe bez problemu można kupić w marketach. Wtedy ogórki wystarczy przekroić na pół. Jeśli użyjesz normalnej wielkości ogórków, to muszą być pokrojone w drobniejsze kawałki. Nadziewasz wykałaczkę po kolei serem, kabanosem i ogórkiem. Gotowe!
Feta z orzechem włoskim i winogronem
Kolejna propozycja dla fanów sera. Potrzebne będą:
- ser typu feta
- połówki orzecha włoskiego
- winogrono
Fetę kroimy w kosteczki. Podstawą koreczka będzie feta, później orzech włoski i na górę winogrono. Ta przekąska zaskakuje swoją teksturą – miękka feta, chrupiący orzech i soczyste winogrono to ciekawe połączenie. Ponadto feta zawiera sporo wapnia, o którym często zapominamy w codziennym odżywianiu. Będzie więc przyjemnym uzupełnieniem.
Koreczki z jagód
Pyszną i kolorową opcją będą koreczki z jagód:
- truskawki
- maliny
- borówki amerykańskie
Wystarczy nadziać owoce na wykałaczkę i gotowe. Dla efektu wizualnego warto truskawki pokroić na ćwiartki, aby owoce były podobnej wielkości. Można oczywiście użyć innych zestawień. Najlepiej korzystać z tej opcji w sezonie na te owoce – wtedy mamy pewność, że są świeże i naturalne.
Przekąski na ciepło
Przekąski na ciepło zawsze podbijają serca gości a często nie wymagają wielu przygotowań. Oto kilka ciekawych propozycji.
Bruschetta z pomidorami
Prosta i ciepła przekąska we włoskim stylu. Niezbędne będą:
- pieczywo – bagietka albo ciabatta
- pomidory
- czosnek
- przyprawy
- oliwa z oliwek
Wystarczy pokroić pieczywo na niewielkie kromki i wrzuć do piekarnika na kilka minut. Warto wybrać pieczywo pełnoziarniste – wtedy nasza przekąska będzie jeszcze zdrowsza. Pomidory należy umyć, przekroić na pół i usunąć miąższ z nasionami. Kroimy je w drobną kostkę, dodajemy oliwę i przeciśnięty ząbek czosnku. Całość przyprawiamy odrobiną soli i oregano i wykładamy na gorące bruschetty. Dla fanów czosnkowego smaku – można natrzeć bruschettę połówką czosnku.
Pizzerinki
Kolejna bardzo prosta przekąska na ciepło. Pizzerinki można wykonać na przekrojonych na pół bułeczkach, cieście do pizzy albo…na plasterkach cukinii! To da nam zdrową i pyszną przekąskę. Na plastry cukini wykładamy łyżeczkę sosu pomidorowego, odrobinę sera (świetnie sprawdzi się mozarella light, która ma mniejszą ilość kalorii i świetnie się topi). Dla urozmaicenia wykorzystaj te dodatki:
- oliwki
- kukurydzę z puszki
- rukolę
- kiełki
Takie pizzerinki pieczemy około 20 minut.
Wytrawne muffinki
To świetny pomysł na ciepłą przekąskę, która w dodatku może być sycąca. W dodatku można połączyć ją z różnymi dodatkami:
- szpinakiem
- papryką
- łososiem
- kurczakiem
Przepisów na wytrawne muffinki jest wiele, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. W dodatku muffinki w wersji wytrawnej sprawdzą się też jako przekąska na zimno – możesz więc wcześniej je przygotować albo zabrać ze sobą w podróż lub na uczelnie.
Frytki z batata z dipem czosnkowym
Bataty zyskują swoją popularność i coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Frytki to prawdopodobnie najprostsza potrawa, jaką można z nich przygotować – możliwe, że też najsmaczniejsza. Wystarczy upiec pokrojona bataty w piekarniku (można dodać odrobinę oliwy z oliwek) i przyprawić ulubionymi przyprawami. Bataty są świetnym źródłem beta-karotenu i witamin. Jak je serwować? Polecam z dipem czosnkowym. Wystarczy połączyć:
- jogurt grecki
- kilka ząbków czosnku
- sól i pieprz
- odrobina soku z cytryny
Wyjdzie nam pyszny sos czosnkowy, który sprawdzi się jako dodatek do wielu przekąsek.
Przekąski na słodko
Owoce w gorzkiej czekoladzie
W teorii proste połączenie – w praktyce pyszna przekąska. Kilka kostek gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej a następnie wybrany pokrojony owoc zanurzamy w czekoladzie do połowy. Dla wygody możemy użyć wykałaczek i nadziać owoce. Jakie sprawdzą się najlepiej?
- banany
- truskawki
- jabłka
- gruszki
Bardzo ciekawym połączeniem jest też pomarańcza w gorzkiej czekoladzie – warto pamiętać aby obrać ją wcześniej ze skórki.
Szaszłyki owocowe
Świetna przekąska dla wszystkich fanów owoców. Potrzebne będą patyczki do szaszłyków i ulubione owoce. Mogą to być:
- jabłka
- banany
- truskawki
- kiwi
- brzoskwinie
- winogrona
Można przemycić dla urozmaicenia i chrupkości obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. W letnie upały sprawdza się też połączenie melona i arbuza. Zamiast szaszłyków możesz też przygotować sałatkę owocową – pomijasz wtedy nadziewanie na patyczki i podajesz w misce. Najlepiej skroplić je odrobiną soku z cytryny.
Orzechy
Ekspresowa przekąska, która idealnie sprawdzi się do podjadania a przy okazji jest świetnym źródłem białka, witamin i kwasów tłuszczowych. Można wybrać jeden rodzaj orzechów, albo stworzyć mieszankę z tych ulubionych. W sklepach często znajdziemy gotowe propozycje mieszanek orzechów i bakalii, warto jednak sprawdzać składy – bakalie często są dodatkowo dosładzane. Należy pamiętać, że orzechy mimo ich działania prozdrowotnego są też kaloryczne – należy spożywać je z umiarem. Jakie orzechy wybrać?
- włoskie
- pistacje (niesolone)
- nerkowca
- migdały
Koktajl owocowy
To kolejna zdrowa przekąska, która dostarczy ogromu witamin i przy okazji nawodni. Bazą koktajlu może być:
- jogurt
- kefir
- maślanka
- napój roślinny
- woda
Do tego dorzucamy ulubione owoce i gotowe. Świetnym dodatkiem będą też świeże liście szpinaku, które dodadzą energetycznego koloru i witamin. Warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw, jednak w okresie zimowym świetnie sprawdzą się te mrożone.
Podsumowanie – jaką przekąskę wybrać?
Jak widzisz, możliwości na zdrowe przekąski jest wiele i zawsze możemy znaleźć taką, która najlepiej sprawdzi się u nas i będzie nam najbardziej smakowała. Najlepszą przekąską będzie ta, która najbardziej ci smakuję i której przygotowanie nie sprawi ci trudności.
Smacznego!