Blog

Ciasta o smaku kawy – desery doskonałe

by in Blog 17 stycznia, 2022

Lubisz kawę? Zrób, zatem ciasta kawowe. Przepisy na nie znajdziesz poniżej. Ich smak zadowoli każdego wielbiciela kawy.

Tort kawowy

Nie jest on drogi, a jego wykonanie jest dosyć łatwe. Możesz go przygotować na specjalne okazje.

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta to: 30 dag cukru pudru, 7 – 8 białek, 30 dag migdałów, sok z cytryny.

Masę zrobisz z: 25 dag masła, 8 dag cukru pudru, 2 żółtek, 50 ml silnego naparu z kawy naturalnej.

Na początku sparz migdały wrzącą wodą, obierz ze skórki i zetrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pod koniec ubijania cukier puder i jeszcze chwile delikatnie ubijaj. Pianę połącz z migdałami i sokiem z cytryny. Dwie tortownice, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do nich po połowie masy. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Kawową masę przygotujesz następująco: masło utrzyj, następnie dodaj żółtka i napar kawowy. Dokładnie połącz składniki. Przełóż masą krążki ciasta i pozostaw w lodówce do stężenia. Wierzch udekoruj według uznania. Możesz ciasto polać lukrem. Domowy lukier możesz zrobić z 1 ½ szklanki cukru pudru i soku z cytryny.

Ciasto kawowo-czekoladowe

Jest to ciasto bardzo łatwe i tanie. Bardzo szybko je przygotujesz, więc możesz robić je, jako ciasto niedzielne.

Składniki: 6 jajek, 30 dag gorzkiej czekolady, 20 dag cukru, 100 ml silnego naparu z kawy, 50 dag mąki, 15 dag roztopionego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz tłuszcz do formy.

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli. Żółtka ubij z cukrem na pulchną masę. Dodaj schłodzoną kawę i roztopione masło, bez przerwy ubijaj. Następnie dodaj czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na około pół godziny. Ciasto posyp cukrem pudrem, wiórkami czekoladowymi bądź polej polewą czekoladową.

Są to sprawdzone przepisy. Ciasta te zadowolą nawet najwybredniejszych smakoszy.

Leave a Reply