Ciasta o smaku kawy – desery doskonałe
Lubisz kawę? Zrób, zatem ciasta kawowe. Przepisy na nie znajdziesz poniżej. Ich smak zadowoli każdego wielbiciela kawy.
Tort kawowy
Nie jest on drogi, a jego wykonanie jest dosyć łatwe. Możesz go przygotować na specjalne okazje.
Składniki potrzebne do zrobienia ciasta to: 30 dag cukru pudru, 7 – 8 białek, 30 dag migdałów, sok z cytryny.
Masę zrobisz z: 25 dag masła, 8 dag cukru pudru, 2 żółtek, 50 ml silnego naparu z kawy naturalnej.
Na początku sparz migdały wrzącą wodą, obierz ze skórki i zetrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pod koniec ubijania cukier puder i jeszcze chwile delikatnie ubijaj. Pianę połącz z migdałami i sokiem z cytryny. Dwie tortownice, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do nich po połowie masy. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Kawową masę przygotujesz następująco: masło utrzyj, następnie dodaj żółtka i napar kawowy. Dokładnie połącz składniki. Przełóż masą krążki ciasta i pozostaw w lodówce do stężenia. Wierzch udekoruj według uznania. Możesz ciasto polać lukrem. Domowy lukier możesz zrobić z 1 ½ szklanki cukru pudru i soku z cytryny.
Ciasto kawowo-czekoladowe
Jest to ciasto bardzo łatwe i tanie. Bardzo szybko je przygotujesz, więc możesz robić je, jako ciasto niedzielne.
Składniki: 6 jajek, 30 dag gorzkiej czekolady, 20 dag cukru, 100 ml silnego naparu z kawy, 50 dag mąki, 15 dag roztopionego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz tłuszcz do formy.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli. Żółtka ubij z cukrem na pulchną masę. Dodaj schłodzoną kawę i roztopione masło, bez przerwy ubijaj. Następnie dodaj czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na około pół godziny. Ciasto posyp cukrem pudrem, wiórkami czekoladowymi bądź polej polewą czekoladową.
Są to sprawdzone przepisy. Ciasta te zadowolą nawet najwybredniejszych smakoszy.