Blog

Naturalne suplementy lepsze od diety

2 października, 2021

Nie ma wątpliwości, że multiwitaminy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Problem w tym, że większość z nich to zbiór wytrąconych wartości, wybranych i połączonych ze sobą przez firmę, która je wyprodukowała.

Skoro pełnowartościowa żywność jest lepsza od przetworzonej, to nie może być inaczej z suplementami. Wiele multiwitamin jest przetworzonych, rafinowanych i syntetycznych.

Przetworzone witaminy są dla ciała jak używki. Takie minerały zaś działają jak pokruszony kamień, często nie są trawione lub przyswajane.

Małe dawki wartości odżywczych w pożywieniu są często dużo bardziej skuteczne niż duże dawki wytrąconych wartości.

3 naturalne suplementy diety ponad wszystkie multiwitaminy
Dr. Joseph Mercola tak opisuje tę różnicę:

„Idealnym przykładem jest auto. Cudownie stworzona maszyna, która potrzebuje wszystkich swoich części, by działać. Koła to ważna część pojazdu, ale nie możesz odłączyć ich od reszty i wciąż nazywać autem lub oczekiwać, że będą działały jak auto. Potrzebują silnika, obudowy pojazdu i wszystkiego innego.”

Co ponad multiwitaminy

Oto 3 niedrogie suplementy żywnościowe, które zawierają najzdrowsze składniki potrzebne ludziom. Te 3 zastąpią półkę drogich syntetycznych suplementów i dadzą lepsze efekty.

Pyłek pszczeli

To żywność, którą pszczoły produkują dla swoich dzieci. Uważa się ją za najwspanialszą naturalną żywność. Pyłek pszczeli używany jest na całym świecie dla poprawy zdrowia.

Zawiera ponad 96 składników odżywczych potrzebnych do życia, w tym antyoksydanty, beta karoten, komplet witamin B i E, witaminy C i D oraz białka. Ponadto pyłek zawiera jod, magnez i selen. Kwas linolowy jest jedynym naturalnym kwasem tłuszczowym, którego ciało ludzkie nie jest w stanie samo wytwarzać. Pyłek pszczeli go zawiera.

Wartości pyłku mają znaczący wpływ na zdrowie i układ odpornościowy. Pomagają budowac ochronę przed alergiami, zmniejszając wrażliwość na pyłki. Ponieważ pochodzi z kwiatów, zawiera substancje hamujące sezonowe alergie.

Istnieje też wiele badań pokazujących, że pyłek może być skuteczny w zapobieganiu nowotworów.

Spirulina

Te małe zielono-niebieskie wodorosty pięknie rosną w alkalicznym środowisku i dzięki temu zawierają mnóstwo minerałów, w tym selen, magnez, witaminy B i E i pigmenty będące prekursorami witaminy A.

Zawiera antyoksydanty oraz liczne pigmenty – fioletowy, ten sam, który znajdujemy w jagodach, wpływający na zdrowe funkcjonowanie wątroby. Również pigment czerwony – kartenoid będący naturalnym filtrem słonecznym. Spirulina ma też wysoką zawartość chlorofilu, zielonego pigmentu, który funkcjonuje w roślinach tak samo jak w człowieku hemoglobina.

Spirulina jest także bogata w polisacharydy. Badania pokazały zmniejszenie zapaleń, poprawę metabolizmu i równowagę kwasowo-zasadową u spożywających chlorofil.

Spirulina zawiera białka, a dokładnie dostarcza ośmiu podstawowych aminokwasów w formie dużo łatwiejszej do spożycia niż białka zwierzęce. Jest bogata w enzymy i kwasy tłuszczowe, takie jak linolowy czy arachidowy. Te kwasy działają korzystnie na skórę i włosy, podtrzymują zdrowe kości, regulują metabolizm i utrzymują zdrowy układ rozrodczy.

Lucerna

Wyjątkowa, bo rośnie 15 stóp pod ziemią, co pozwala jej sięgnąć źródła pożywienia tam, gdzie nie sięgają inne rośliny. W efekcie jest jedną z najbardziej bogatych w minerały, o optymalnej zawartości magnezu, wapnia, potasu ze śladami selenu, cynku, miedzi i siarki. Minerały w niej zawarte są w formie zbalansowanej, co pozwala właściwie je wchłaniać.

Znana jest z oczyszczania z toksyn układu moczowego, oczyszczania krwi, odkwaszania organizmu, zwalczania problemów trawiennych i zaparć, zwalczania blaszek miażdżycowych i wspomagania przysadki mózgowej.

Niesamowita, bo produkuje mnóstwo witaminy D oraz sporo witaminy U, co pomaga leczyć wrzody. Tak, jak spirulina i pyłek pszczeli, lucerna, jest świetnym źródłem białka roślinnego.