Blog

Jak prowadzić zdrowy tryb życia

by in Dieta, Zdrowie 16 stycznia, 2021

Witamina B15

W medycznej nomenklaturze zwana kwasem pangamowym jest znanym i cenionym od blisko siedemdziesięciu lat specyfikiem, który doskonale wspomaga nasz organizm. Wyizolowana w latach 50- tych ubiegłego wieku przez słynnego naukowca Ernesta Krebsa została docenionym antidotum na schorzenia wątroby i choroby związane z układem krwionośnym.

Lata wnikliwych badań naukowych zaowocowały niepodważalnymi wnioskami, które jednoznacznie wskazują na fakt, że regularne i długotrwałe zażywanie witaminy B15 ma istotny wpływ na poprawę witalności, sprawność psychiczną oraz zdolność koncentracji. To jednak nie wszystkie dobrodziejstwa. Kwas pangamowy z powodzeniem był stosowany przez sportowców, pomagał im w usuwaniu zmęczenia i zwiększeniu siły mięśni.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że witamina B15 znacznie obniża poziom złego cholesterolu, a także rozszerza naczynia krwionośne. Tym samym jest szczególnie zalecana osobom nie stroniącym od mięsa; oraz spożywających produkty bogate w tłuszcze nasycone. Dodatkowo, sumienna suplementacja wspomaga regenerację tkanki chrzęstnej i ma dobroczynny wpływ na obciążoną toksynami wątrobę. Dość wspomnieć, że jest rekomendowana zwłaszcza przy zatruciach alkoholowych.

Oprócz zbawiennego działania na układ trawienny i krwionośny witamina B15 poprawia wygląd skóry, skutecznie rozprawia się z trądzikiem, alergiami i łuszczycą, a także znacznie podnosi odporność organizmu. Można ją znaleźć w dyni, zwłaszcza w jej pestkach, a także w brązowym ryżu, słoneczniku i mięsie wołowym.