Blog

Zdrowe i skuteczne odchudzanie

by in Dieta, Uroda, Zdrowie 28 lipca, 2020

Każdy, kto zamierza zrzucić zbędne kilogramy, stawia sobie pytanie: jak schudnąć? Najważniejsze jest, aby odrzucić wszystkie diety obiecujące szybki efekt bez wysiłku, a także głodówki. Skutkują one bowiem pogorszeniem stanu zdrowia i niemal natychmiastowym efektem jojo. Skoro przybieranie na wadze trwało długi czas, niemożliwym jest błyskawiczne schudnięcie i utrzymanie idealnej sylwetki.

Przed rozpoczęciem odchudzania należy także policzyć, jaką mamy całkowitą przemianę materii. Od tej liczby należy odjąć od 500 do 800 kilokalorii, dzięki temu uda się nam schudnąć nawet do 0,7 kilograma w tygodni. Trzeba też wiedzieć, jakie proporcje składników powinniśmy dostarczać organizmowi. Bardzo istotne w czasie diety jest jedzenie warzyw, są one bowiem bardzo niskokaloryczne i zawierają wiele niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Są także bogate w błonnik oraz antyutleniacze i zawierają wiele wody. Można sięgnąć także po owoce, jednak należy zwrócić uwagę na ich wartość kaloryczną. Należy odstawić wiele białych produktów, jak cukier czy mąka i zastąpić je brązowymi odpowiednikami.

Niewskazany jest także pełnotłusty nabiał. Należy unikać tłustego mięsa, produktów zawierających konserwanty, fast foodów, słodyczy oraz napojów gazowanych z dodatkiem cukru. Bez ograniczeń można pić wodę mineralną. Dozwolone są również rozmaite gatunki herbat.