Blog

Facet na diecie – jak to ogarnąć?

by in Blog 18 grudnia, 2021

Zanim rozpoczniesz odchudzanie musisz wiedzieć jedno – spalanie nadprogramowego tłuszczu to nie tylko hektolitry potu wylane na siłowni. Konieczna jest właściwa modyfikacja diety, by w ten sposób usunąć z niej nadmiar kalorii, podkręcić metabolizm, a przy tym nie stracić witalności. Jak to zrobić? Dziś zastanowimy się wspólnie.

Jak się odchudzamy?

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest uzależnione od dostarczonych dawek energii – 2500 kcal. Natomiast w trakcie odchudzania nie powinniśmy przekraczać 2000 – 2200 kalorii. W pierwszych dniach diety, organizm po prostu nie wie, że zaczęliśmy się odchudzać. Wówczas niedobory kaloryczne wyrównuje z glikogenu, czyli cukru wytwarzanego przez wątrobę. To właściwe spalanie tłuszczu rozpoczyna się w momencie, gdy jego rezerwy zostaną wyczerpane. A jakie produkty szczególnie sprzyjają utracie wagi?

Paliwo dla organizmu

Koniecznie dostarczaj do organizmu białą i czerwoną fasolę, która jest bardzo bogata w błonnik i wolno spalające węglowodany. To one pozwolą Ci na dłuższe poczucie sytości. A jak można wykorzystać fasolę? Przykładowo do zagęszczenia wodnistego gulaszu wieprzowego. Warto także uzupełnić swoją dietę o płatki owsiane, które są prawdziwą kopalnią błonnika. Idealnie sprawdzają się na śniadanie i zaspokajają żołądek na dłużej niż inne propozycje poranne.

Potęga z pochodzeniu roślinnym

Mądrości naszych babć o sile tkwiącej w liściach szpinaku okazały się całkowicie zgodne z prawdą. Jest mało kaloryczny, ale pożywny i sycący. Co więcej, szpinak to bogactwo kwasu alfa – liponowego, którzy dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu. Nie zapominaj także o wzbogaceniu swojej diety o pomidory – pokłady witaminy C, ułatwiające regenerację oraz o brokuły, cebulę, szczypiorek, jagody i pomarańcze.

Dobre tłuszcze

Jakie składniki możemy zaliczyć do „dobrych tłuszczy”? Do tej grupy należy oliwa z oliwy extra vergine oraz awokado, którego można używać do smarowania kanapek zamiast masła. Dzięki temu wzmocnisz swój system odpornościowy i łatwiej zregenerujesz tkankę mięśniową po treningu. Nie zapominaj też o siemieniu lnianym, czyli niezawodnym źródle błonnika.

Dostawcy białka

Chcesz dostarczyć budulca do organizmu? Sięgnij po filet z piersi kurczaka. Produkt zawiera mało kalorii, niewiele tłuszczu, lecz za to olbrzymią ilość białka. Podobne właściwości posiadają jajka, bogate w kwasy omega-3, które pomagają walczyć z niechcianym tłuszczem. Alternatywą do kurczaka może być także schab bądź tuńczyk w naturalnej zalewie.

A coś więcej?

Pragniesz podkręcić tempo redukcji kolejnych kilogramów? Zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić, by osiągnąć efekt, na którym Ci zależy? Warto rozważyć wprowadzenie do swojego jadłospisu suplementów, przy czym wybierzmy te naturalne.

Leave a Reply