Blog

Zbawienna moc warzyw

by in Blog 15 października, 2021

Warzywa na odchudzanie – Każda z nas marzy o pięknej figurze.. Niektóre Panie zabierają się za mocno intensywne ćwiczenia, a efektów brak. Otóż, zapominają o odpowiednim odżywianiu. Pamiętajcie drogie Panie, że prawidłowa dieta to 70% sukcesu do pozbycia się niepotrzebnych kilogramów. Zdrowe jedzenie= pyszne jedzenie. Wiece kochane, jak warzywa są niezbędne w naszych codziennych posiłkach?

W badaniach, które przeprowadziło PLOS Medicine jest napisane, że niesamowity wpływ na utrzymanie odpowiedniej wagi jest dostosowanie kompetentnych warzyw indywidualnie dla każdego ciała. Aby utrzymać piękną i smukłą sylwetkę należy dobierać warzywa, które zawierają duży poziom błonnika, a jednocześnie niski indeks glikemiczny. Prościej mówiąc, mają mało kalorii. Widzicie jakie to proste? Co najlepsze, te warzywa są naprawdę dostępne dla każdej z nas, zobaczcie sami:

1. Soja i przetwory sojowe

Soja jest bardzo bogata w białko roślinne. Na pewno przewija się w kuchni każdej kobiety, chociażby w postaci sosu sojowego. Ziarno soi zawiera dużo fitoestrogenów, prościej mówiąc hormonów roślinnych, które szczególnie poleca się kobietom przed okresem menopauzy, w momencie którym zawartość estrogenów w organizmie spada. Próbowałyście kiedyś tofu? Jeżeli nie, to koniecznie sprawdźcie! Ten znakomity dodatek do dań, dodaje im odpowiednią ilość pełnowartościowego białka roślinnego, które przy okazji daje uczucie sytości.

2. Kalafior

Jest mnóstwo sposobów na pyszne posiłki z kalafiorem w roli głównej. Możemy go chociażby przypiec z ulubionymi przyprawami w piekarniku, lub wykorzystać jako dodatek do sałatek. Kalafior to nie tylko niskokaloryczne warzywo, ale jest również bogaty w magnez, potas, witaminy z grupy B, witaminę C, oraz kwas foliowy. Warto dodać, że kalafior wspomaga trawienie.

3. Awokado

Awokado nie wymaga dużej zabawy, wystarczy podać go surowo do sałatek, lub na kanapki chociażby w formie pasty. Olej z awokado do kopalnia witaminy E. Drogie Panie, która z nas nie lubi dbać o swoją cerę. Mam tu dla was bardzo dobrą wiadomość! Otóż, awokado można stosować jako maseczkę na twarz. Gwarancja maksymalnego nawilżenia! A czy próbowałaś już naszego przepisu deser z awokado i czekolady? Jeśli nie, to koniecznie sprawdź! 🙂 A jeśli wolisz sałatki to polecamy połączenie awokado z grejpfrutem.

4. Brukselka

Sporo z nas nie przepada za tym warzywem, tym bardziej kiedy przypomnimy sobie czasy dzieciństwa. Czas popatrzeć na brukselkę z dobrej strony. Ta mała kapustka jest bogactwem różnych witamin, w tym: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H oraz K. Zawiera także potas, magnez, wapń, sód, żelazo, karoten, kwas foliowy. Sporo tego, prawda? Czasami warto dodać ją do dania obiadowego pamiętając że są to warzywa na odchudzanie.

5. Brokuły

Jeden z najbardziej popularnych składników do codziennych potraw. Możemy go stosować w różnego rodzaju makaronach, sałatkach typu brokułowa sałatka z makaronem. Brokuły mają w sobie właściwości antynowotworowe, poleca się je w diecie osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Dodatkowo brokuł to bogactwo witamin A, C, K, a także wapnia, sodu i potasu.

6. Fasolka szparagowa

Nieważne czy żółta czy zielona, powinniśmy je zdecydowanie częściej jeść. Zawierają witaminy A, C, E, K, są źródłem białka, więc dają uczucie sytości. Mają w sobie mnóstwo sodu, potasu, magnezu i żelaza. Zielona jest dodatkowo bardziej bogata w kwas foliowy. Możemy je podawać w różnej postaci, do różnego typu sałatek.

7. Marchew

Warto zaznaczyć że surowa marchewka ma w sobie bardzo niski indeks glikemiczny (jest niskokaloryczna), natomiast po ugotowaniu, upieczeniu, czy uduszeniu, ilość kalorii wzrasta. Dlatego też osobom chorym na cukrzycę poleca się spożywanie tylko i wyłącznie surowej marchewki. Poza tym taka właśnie jest najzdrowsza. Można ją przyrządzić na szybko np tak jak w naszym przepisie na surówkę z marchwi i rodzynek. Posiada cały szereg witamin, dodatkowo zawiera kwas foliowy oraz beta-karoten. Co więcej, surowa marchewka wspomaga metabolizm. Warto też spróbować dipu z marchwi oraz kilku innych warzyw.

8. Papryka

Warzywo, które możemy śmiało zaliczyć jako warzywa na odchudzanie. Od surowych, (w kanapkach czy sałatkach), do grillowanych czy nadziewanych. Papryka bo niej mowa jest źródłem witamin A,C,E, potasu oraz sodu. Co więcej, jedzenie papryki znacząco wzmacnia odporność. Ciekawostką jest, że dodawanie ostrej papryki do potraw poprawia, UWAGA, nastrój dzięki zawartości kapsaicyny. Podsumowując, papryka może być świetnym antydepresantem.

Leave a Reply