Blog

Zdrowe zamienniki tradycyjnych produktów dodawanych do wypieków

24 grudnia, 2019

Zdrowe jedzenie

W dobie panującego trendu na zdrowe odżywianie i bycie fit wiele osób zastanawia się, w jaki sposób można zastąpić tradycyjne produkty, aby dieta była zdrowsza. Coraz częściej spotkać się można że zdrowymi, nie zawierającymi cukru i sztucznych dodatków słodyczami czy ciastami fit. Możemy je upiec samodzielnie i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Najczęściej można spotkać się z ciastem marchewkowym, jaglanym czy z cukinii. Jednak żeby można było nazwać je ciastem fit, należy zastąpić tradycyjne produkty spożywcze zdrowszymi zamiennikami.

Zdrowe zamienniki tradycyjnych produktów dodawanych do wypieków

Cukier – zdrowszym dodatkiem nadającym słodki smak naszym wypiekom są słodziki na bazie stewii lub ksylitolu. Możemy także użyć miodu. Są one słodsze od cukru, dlatego dajemy ich mniej. Naturalnymi słodzikami będą z kolei również owoce np. banany, suszona żurawina czy daktyle.

Mąka pszenna – jeśli nie chcemy jej całkowicie eliminować z ciast, można zmniejszyć jej ilość na rzecz innego rodzaju mąki. Zmniejszenie zawartości mąki pszennej na korzyść np. owsianej, która jest bogata w składniki odżywcze, znacznie podnosi wartość odżywczą wypieku. W ten sposób zwiększymy zawartość cennych witamin z grupy B, cynku oraz miedzi a także dostarczymy błonnik, który zapewnia dłuższe uczucie sytości.

Margaryna – ciasto bez dodatku tłuszczu często jest suche i mało smaczne – dlatego nie należy go zupełnie eliminować. Warto jednak zmniejszyć jego ilość. Zamiast margaryny wybierzmy tłuszcz roślinny (np. olej kokosowy), który w niedużych ilościach dostarcza niezbędnych składników odżywczych i pomaga w walce z nadwagą. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia do wypieków należy używać tłuszczów rafinowanych. W tym przypadku dobrą opcją będzie olej rzepakowy, rafinowana oliwa z oliwek, masło klarowane czy też olej ryżowy.

Dżem – zawiera spore ilości cukru, który wpływa na odkładanie się tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Zamiast dżemu używajmy świeżych owoców, które są naturalnie słodkie i nie zawierają dodatkowych ilości cukru.

Śmietana – jest częstym dodatkiem do ciast, zwłaszcza tych tradycyjnych. Zawiera jednak spore ilości tłuszczu, który jest niekorzystny dla naszego zdrowia. Zamiast śmietany warto więc dodać jogurt naturalny lub grecki. Świetnie sprawdzi się również maślanka lub kefir. Uczyni to nasze ciasto dużo zdrowszym i dietetycznym.

Aby ciasto było całkowicie fit możemy dodać do niego starte owoce lub warzywa albo użyć orzechów, które zastąpią nam tradycyjną, słodką posypkę.

Zostaw komentarz