Blog

Ciasto Snikers z orzechami

by in Zdrowa żywność 2 maja, 2023

Ciasto Snikers z orzechami

Każdy z nas chociaż raz w życiu jadł tego kultowego batonika, jakim jest snikers. Nie każdy jednak wie, że istnieje również ciasto o tej samej nazwie, które smakuje niemalże jak ten batonik tylko, że w formie większego słodkiego deseru. Jest ono przepyszne, a przy tym bardzo wciągające co może spowodować, że zniknie w zaskakująco szybkim tempie. Zasmakuje ono każdemu, począwszy od najmłodszych miłośników słodkich deserów po tych starszych. Ciasto snikers z orzechami jest idealne na każdą okazję, a do tego bardzo proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec, co pozwala nam na zrobienie go nawet w każdej sytuacji np. podczas wizyty niezapowiedzianych gości.

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta

  • 2 opakowania herbatników (1 jasnych oraz 1 ciemnych),
  • puszka masy kajmakowej,
  • 250 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • kostka masła,
  • 400 g mleka w proszku,
  • mała puszka orzeszków ziemnych solonych,
  • tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka wedle uznania),
  • mała śmietanka 30%.

Podana liczba składników dotyczy blaszki 24 cm x 24 cm. Jeżeli mamy większą blaszkę należy odpowiednio obliczyć i zwiększyć proporcje.

Sposób przygotowania

Mleko, cukier i masło podgrzewamy razem w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. W momencie, gdy połączone ze sobą składniki ostygną, włączamy mikser i powoli dosypujemy do nich mleko w proszku, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Spód blaszki zabezpieczamy papierem do pieczenia, a następnie układamy pierwszą warstwę z ciemnych herbatników, na które następnie musimy wyłożyć połowę zrobionej chwilę wcześniej masy. Masę równomiernie rozprowadzamy po to, aby w kolejnym kroku ułożyć kolejną warstwę, lecz tym razem składającą się z jasnych herbatników.

W międzyczasie sięgamy po puszkę z masą kajmakową, którą następnie podgrzewamy w garnku z ciepłą wodą. Krok ten wykonujemy, aby masa dobrze nam się rozprowadzała, jednakże nie jest to punkt obowiązkowy a jedynie ułatwienie.

Gdy masa kajmakowa jest już gotowa, delikatnie i równomiernie staramy się ją rozprowadzić na nowo powstałej warstwie, którą następnie przykrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników. Na to piętro naszego ciasta snikers wykładamy całą masę z mleka, która nam została i ponownie wszystko równomiernie rozprowadzamy. Ciemne herbatniki znowu wykładamy na kolejnej warstwie.

W kolejnym etapie sięgamy po śmietankę oraz czekoladę, które razem podgrzewamy do momentu, gdy składniki się ze sobą połączą, a następnie odstawiamy do ostygnięcia i całością przykrywamy ostatnią warstwę ciasta wyłożoną ciemnymi herbatnikami. Po wykonaniu tego kroku otwieramy puszkę orzeszków, a następnie posypujemy nimi górę ciasta. Wykorzystujemy tyle orzeszków, ile uważamy za słuszne. 

Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki, aby wszystko się ze sobą złączyło i stworzyło pyszną całość. W taki oto sposób otrzymaliśmy pyszne ciasto snikers z orzechami w mniej niż godzinę, bo tyle zajmuje przygotowanie tego deseru.

Podsumowanie

Jak możemy zauważyć, ciasto snikers jest bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smaczne. Ten słodki deser sprawdzi się świetnie nie tylko podczas spotkania przy kawie. Będzie ono świetną odskocznią od tradycyjnych ciast np. na świętach, weselach, czy innych imprezach okolicznościowych. Dodatkowym ułatwieniem przed jego zrobieniem jest fakt, iż wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania będziemy w stanie zakupić nawet w niedzielę w małych osiedlowych sklepikach i nie trzeba będzie się głowić co zrobić przed wizytą niezapowiedzianych gości.

 

 

Leave a Reply