Orzechy włoskie – właściwości i pomysły na wykorzystanie w daniach wege
Orzech włoski to nieocenione źródło witamin i minerałów. W jadłospisie może pomóc tworzyć dania o charakterystycznym posmaku, bogate w kwasy omega czy witaminę E. Orzechy poprawiają nastrój, wspomagają pracę serca, wzmacniają mózg.
Właściwości orzecha włoskiego
Orzech jako przekąska czy też dodatek do dań to źródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, flawanoidów, niacyny, kwasu foliowego, a także mikroelementów: magnezu, miedzi, potasu, cynku, selenu. Garść około 7 orzechów dostarcza średnio: 206 kalorii, 20 mcg kwasu foliowego, 4,4 g białka, 20,6 g tłuszczu, 14,0 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 48 mg magnezu, 1,4 g błonnika, 28 mg wapnia, 135 mg potasu, 114 mg fosforu. W jaki sposób orzechy włoskie wpływają na organizm?
- obniżają poziom cholesterolu,
- działają antyoksydacyjnie między innymi dzięki obecności fitosteroli,
- poprawiają krążenie krwi, co przeciwdziała powstawaniu zakrzepów,
- wspomagają walkę z cukrzycą, regulując poziom glukozy,
- mogą wspomagać leczenie osteoporozy, ponieważ działają przeciwzapalnie,
- działają profilaktycznie przy ryzyku udaru i choroby Alzheimera,
- dzięki wysokiej zawartości białka, dodają energii i siły.
Jak orzechy włoskie działają na mózg?
Szczególnie istotne są te właściwości orzecha, które pozwalają mu oddziaływać na mózg. To centrum dowodzenia organizmu warto regularnie „dokarmiać” orzechami, czego dowiodły badania. Badacze z Institute for Basic Research in Developmental Disabilities, w zespole kierowanym przez dr Abhy Chauhan, dowiedli, że myszy karmione orzechami zapamiętują znacznie szybciej niż osobniki, w których diecie nie ma orzechów. Wpływ na to ma obecność w nich między innymi kwasu foliowego, który syntetyzuje kwasy nukleinowe i uczestniczy w produkcji serotoniny. Na pracę mózgu oddziałuje też zawarty w orzechach kwas alfa-linolenowego (ALA), jednen z najważniejszych dla organizmu kwasów typu Omega-3. Warto tu też podkreślić, że oprócz wspierania pracy mózgu ALA jest też wykorzystywany w odtruwaniu organizmu, zatem orzechy działają detoksykująco.
5 zdrowych i pysznych dań wegetariańskich z orzechami
Orzechy włoskie można wykorzystać w kuchni zarówno do dań słodkich, jak i słone. W każdym dają unikalny posmak, który – obok prozdrowotnych właściwości – sprawia, że są bardzo pożądanym składnikiem diety. Przed włączeniem ich do jadłospisu, warto zrobić sobie test uczulenia, ponieważ mają potencjalnie mogą wywoływać alergię. Jedne z najbardziej popularnych dań z orzechami, to np.
-
Zupa krem z jarmużu posypana orzechami włoskimi
Zupy krem z warzyw to źródło wielu witamin i składników odżywczych, szczególnie, jeśli już gotową posypiemy zmiażdżonymi orzechami i dodamy odrobinę oleju, może być to olej właśnie z orzechów włoskich.
-
Spaghetti z pesto z orzechów
Domowe pesto z orzechów to składnik na proste, smaczne i bardzo zdrowe danie. Wystarczy orzechy drobno zmielić, połączyć z czosnkiem, bazylią i oliwą, a następnie dodać do ulubionego makaronu, najlepiej typu spaghetti. Na wierzch można dać kilka większych cząstek orzecha, bo tego nigdy za wiele!
-
Sałatka z orzechem
Tu pojawia się bardzo duże pole do popisu, bo orzech włoski lubi przeróżne sąsiedztwo. Najlepiej jest postawić na sezonowość. Można wybrać np. pikantną rukolę, śliwkę, orzecha i mini grzanki z chleba razowego. Składniki połączyć oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw, np. czosnkiem niedźwiedzim, papryką, kurkumą.
-
Chlebek z orzechami
Pyszne pieczywo można zrobić łatwo samodzielnie w domu. Wykorzystujemy do tego ulubiony rodzaj mąki, drożdże, mleko, olej oraz posiekany orzech.
-
Warzywne roladki z orzechowym nadzieniem
Kolejne nieskomplikowane, genialne danie wege to pasta z orzechów, czosnku, kolendry i nasion granatu, zawinięta w plastry bakłażana, cukinii lub patisona.