Blog

Superfoods – czym jest? Czy warto spożywać?

by in Zdrowa żywność 18 stycznia, 2023

Superfoods – czym jest? Czy warto spożywać?

Obecnie coraz więcej słyszy się o zdrowym odżywianiu. Coraz popularniejszy staje się również termin superfoods. Powinna go znać każda osoba, która zainteresowana dietetyką. Sprawdź, czym jest superfoods i jakie produkty zalicza się do tej grupy.

Superfoods – charakterystyka

Superfoods jest nieprzetworzoną żywnością pochodzenia naturalnego. Jest bogata w wiele składników, w tym również tych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mowa tu o:

  • witaminach,
  • minerałach,
  • antyoksydantach,
  • aminokwasach,
  • błonniku,
  • przeciwutleniaczach.

Superżywność to doskonałe uzupełnienie zdrowej i zbilansowanej diety. Składniki w niej zawarte mogą wykazywać potencjał antynowotworowy, wzmacniający odporność, czy przeciwutleniający. Mogą również wspierać poszczególne funkcje organizmu. 

Produkty typu superfoods mogą wzbogacić dietę o składniki, których brakuje w tradycyjnych produktach. Jeśli jednak w diecie podstawę stanowi żywność wysokoprzetworzona, włączenie do niej superżywności nie przyniesie znacznych korzyści. Chcąc zmienić swój styl życia, należy zacząć od podstaw.

Najpopularniejsze superfoods

Nie ma określonej definicji, która mówiłaby, jakie produkty zaliczają się do superżywności. To, co jest jednak pewne – to to, że superfoods powinno odznaczać się wysoką zawartością cennych składników. Produkty zaliczane do tej grupy to m.in.:

  • zielony jęczmień – dostępny jest w postaci proszku oraz trawy jęczmiennej, zawiera m.in. witaminy C, B, A czy E, chlorofil, błonnik i szereg składników mineralnych,
  • jagody goji – w ich składzie znajdują się witaminy C, E, B, antyoksydanty, luteina i flawonoidy,
  • nasiona chia – odznaczają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, działają przeciwzapalnie,
  • chorella – to słodkowodna alga, zawierająca chlorofil, cynk, beta-karoten,
  • korzeń maca – zawiera związki polifenolowe, składniki mineralne, sterole, witaminy z grupy B, a także błonnik pokarmowy,
  • jagody acai – są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witaminy A, C, E,
  • camu camu – to jagody pochodzące z Brazylii oraz Peru, zawierają witaminę C , antyoksydanty, walinę, leucynę,
  • siemię lniane – ziarna te są znane chyba każdemu, zawierają dużo błonnika i kwasy tłuszczowe Omega-3,  
  • guarana – pobudza, poprawia skupienie, a to wszystko za sprawą kofeiny – może zawierać jej nawet 6 razy więcej niż ziarno kawy,
  • lucuma – jest to owoc o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, błonnika, fosforu i cynku,
  • spirulina – pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zawiera żelazo, antyoksydanty, a także pełnowartościowe białko.

Jak i kiedy jeść superfoods?

Aby móc liczyć na możliwie jak najlepsze rezultaty, produkty typu superfoods warto włączyć do swojej codziennej diety. Oferują ogromne możliwości, jeśli chodzi o sposoby ich spożywania. Jagody goji, nasiona chia, jagody acai, czy też siemię lniane – to produkty, które doskonale sprawdzą się w owsiankach, jogurtach, koktajlach, sałatkach, a nawet koktajlach

Chlorella może być spożywana w formie kapsułek, jednak dostępna jest również w proszku – wówczas wystarczy dodać do niej wodę lub mleko, rozdrobnić i wypić. Lucuma z kolei jest owocem, zatem może być spożywana samodzielnie, jak i z innymi owocami lub warzywami.

Jak widzisz, superfoods to produkty dostępne w różnych formach, zatem sposób ich spożywania także może się różnić. Zapoznaj się z dostępnymi produktami i włącz do swojej diety te, które najbardziej Ci odpowiadają – również pod kątem smaku.

Leave a Reply