Dobre przepisy. Żeberka z grilla w marynacie sojowo-miodowej
Jakie jest ulubiony okres Polaków? Sezon grillowy, gdzie królują kaszanka, karkówka i żeberka, a przy okazji spotkania z rodziną z znajomymi. Bo nic tak dobrze nie smakuje do schłodzonego piwa, jak świetnie przyrządzone jedzenie z grilla, np. żeberka w marynacie sojowo-miodowej.
Sezon grillowy z żeberkami
Nasz kochany polski sezon grillowy, czyli narodowe pieczenie na ruszcie kiełbas, kaszanek, kurczaka, karkówki i przede wszystkim żeberek. No bo który prawdziwy miłośnik wakacyjnego grillowania, nie posiada w swoim ulubionym menu żeberek z grilla. To wciąż mięsa królują na polskim grillu, choć powolnie i trochę w cieniu pozostają warzywne dodatki na ciepło (polecam grillowaną cukinie, pieczarki czy paprykę).
Dobrze przyrządzone i upieczone żeberka z grilla nie należą do szczególnie trudnych zadań, choć wiele osób rezygnuje z nich, właśnie z przeświadczenia o skomplikowanym procesie ich przyrządzenia. Przyrządzenie dobrych żeberek z grilla może zrobić każdy i na pewno zyska tym sympatię i uznanie reszty grillującego towarzystwa.
Żeberka z grilla w marynacie sojowo-miodowej
Podstawowe elementy są dziecinnie proste. Trzeba kupić mięso, umyć je i osuszyć, pokroić na kawałki (chociaż jak się ma dużego grilla, to można upiec w całości duże żebro z kośćmi) i zamarynować. Żeberka powinny w marynacie spędzić przynajmniej 10-12 godzin, dlatego najlepiej tę czynności wykonać dzień wcześniej przed grillowaniem.
Marynata na około 1,5 kg żeberek.
Składniki:
– miód 3 duże łyżki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 6-8 łyżek oleju (opcjonalnie oliwy)
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sok z ćwiartki cytryny
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
– 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
Miód roztapiamy – możemy to zrobić wkładając 3 łyżki miodu do wąskiej szklanki wstawionej do miseczki, którą zalewamy zagotowaną wodą. Resztę składników do marynaty wrzucamy do większej miski i mieszamy. Na koniec dodajemy miód w płynnej formie i powtórnie mieszamy.
Do przygotowanej marynaty wrzucamy wszystkie kawałki żeberek i znów dokładnie mieszamy, by marynata rozeszła się po wszystkich kawałkach. Miskę z całą zawartością przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Gotowe i wcale nie trudne.
Żeberka pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu, ale nie na najniższym stopniu. Powinniśmy poświęcić im około 12-15 minut pieczenia każdej ze stron, w zależności od grubości kawałków. Ze względu na marynatę zawierającą miód, żeberka mogą pokryć się ciemniejszą warstwą pod wpływem pieczenia.
Smacznego