Przepis na pyszne danie z dyni
Bogactwo składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo) i witamin (prowitamina A – beta-karoten, witamina C, witaminy z grupy B) sprawia, że dynia korzystnie wpływa na wzrok, układ trawienia i krążenia. Dynia świetnie sprawdzi się u osób przestrzegających diety, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym (ok. 30 kcal w 100 g) i zawiera dużą ilość błonnika. Oprócz miąższu jadalne są także pestki dyni. Można spożywać je w formie surowej, prażonej lub uzyskać z nich olej – za najzdrowszy uchodzi tłoczony na zimno. W pestkach dyni występują nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E oraz fitosterole, które zapobiegają schorzeniom prostaty, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki. Zawartość cynku i lecytyny wspomaga działanie mózgu, układ nerwowy, pomaga w walce z trądzikiem. Nie masz pomysłu na przepis na dynię? Już śpieszymy Ci z pomocą, jak wykorzystać to wszechstronne warzywo, które nadaje się zarówno do deserów, dań głównych, jak i na przystawkę.
Najpopularniejszy przepis na dynię to sycąca i kremowa zupa z dyni. Jest to potrawa urzekająca swoją prostotą i bardzo uniwersalna. Zadowoli praktycznie każde podniebienie (dzieci ją uwielbiają za słodki smak) i nadaje się na wiele okazji (pięknie udekorowana świetnie sprawdzi się nawet na eleganckim przyjęciu).
ZUPA-KREM Z DYNI
Składniki:
– 0,5 kg dyni
– 2 ziemniaki
– 1 cebulę
– ząbek czosnku
– uprażone na suchej patelni obrane pestki dyni
– 1 łyżeczkę curry
– 0,5 łyżeczki imbiru
– 4 łyżki oliwy
– 1 litr wody
– sól i pieprz do smaku
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię. Chwilkę trzymaj na ogniu. Zagotuj wodę. Do warzyw dodaj przyprawy i zalej je wodą, tak by zostały całkowicie przykryte. Gotuj do miękkości, po czym zmiksuj blenderem na gładką masę. Podawaj z posypanymi, uprażonymi pestkami dyni.
Kolejny jesienny przepis na dynię to sałatka z pieczoną dynią. Wyjątkowo szybka i prosta, o cudownie słodko-orzechowym posmaku.
SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ (4 porcje):
– 0,5 kg dyni
– ser feta
– 2 duże pomidory
– garść rukoli
– gałązka świeżego rozmarynu
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– ew. uprażone pestki dyni
– pieprz, sól
Do dużej miski włóż obraną, wypestkowaną i pokrojoną w kostkę dynię. Dodaj listki rozmarynu, 3 łyżki oliwy, sól morską, a następnie całość wymieszaj. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią zawartość miski. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. na 15 min.
W tym czasie pokrój w kostkę pomidory i fetę. Wymieszaj z upieczoną dynią i rukolą, dopraw pieprzem, skrop resztą oliwy i octem balsamicznym. Całość można posyp prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Bogactwo składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo) i witamin (prowitamina A – beta-karoten, witamina C, witaminy z grupy B) sprawia, że dynia korzystnie wpływa na wzrok, układ trawienia i krążenia. Dynia świetnie sprawdzi się u osób przestrzegających diety, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym (ok. 30 kcal w 100 g) i zawiera dużą ilość błonnika. Oprócz miąższu jadalne są także pestki dyni. Można spożywać je w formie surowej, prażonej lub uzyskać z nich olej – za najzdrowszy uchodzi tłoczony na zimno. W pestkach dyni występują nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E oraz fitosterole, które zapobiegają schorzeniom prostaty, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki. Zawartość cynku i lecytyny wspomaga działanie mózgu, układ nerwowy, pomaga w walce z trądzikiem. Nie masz pomysłu na przepis na dynię? Już śpieszymy Ci z pomocą, jak wykorzystać to wszechstronne warzywo, które nadaje się zarówno do deserów, dań głównych, jak i na przystawkę.