Blog

Wszystko co trzeba wiedzieć o jelitach

by in Blog 20 grudnia, 2021

Wiemy już, że dzięki optymalnemu dostarczeniu naszemu ciału niezbędnych do życia i zdrowia składników, stopniowo, całe nasze ciało z układem kostnym włącznie, jest przebudowywane i odnawiane a także możemy poprawić jakość naszego umysłu i koncentrację, podwyższyć współczynnik inteligencji ( IQ ), wzmocnić sprawność fizyczną, poprawić jakość snu, zwiększyć odporność na infekcje i ochronić się przed chorobami a więc w rezultacie przedłużyć nasze życie.

Tak więc, to co jemy, ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. Nasz układ pokarmowy zawiera   sto milionów neuronów i wytwarza równie wiele neuroprzekaźników, co mózg a jelita wytwarzają dwie trzecie obecnej w naszym organizmie serotoniny czyli neuroprzekaźnika „szczęścia”. Dlatego w zasadzie, gdy jemy to karmimy dwa „mózgi” . Ilekroć zjadamy coś, sygnał wynikający z pożywienia przekazywany jest do mózgu, ponieważ jelita i mózg pozostają w ciągłej komunikacji. To dlatego właściwe pożywienie może wprowadzić nas w dobry nastrój, a niewłaściwe wywołać – stany lęku lub przygnębienia.

Wiemy również, że wszystkie substancje wchłonięte  przez nasze jelita, spływają przez tzw. żyłę wrotną do wątroby, która, pomimo że  nie jest częścią przewodu pokarmowego to wraz z  trzustką i pęcherzykiem żółciowym,   spełnia bardzo ważną rolę w trawieniu pokarmów,  a  jelita, które są jego częścią  ( jama ustna – przełyk – żołądek – jelita )  mają kardynalne  znaczenie dla naszego zdrowia i są jednym z jego głównych filarów,  bowiem zachodzi w nich proces trawienia dostarczanego przez nas pożywienia , którego celem jest zapewnienie naszemu organizmowi, niezbędnych do życia i zdrowia,  składników odżywczych.

Jelita nasze są też, niestety –  zarazem,  przyczyną niezliczonych dolegliwości  i zaburzeń, aż do różnego rodzaju chorób  włącznie, dlatego musimy w sposób szczególny dbać o ich prawidłowe funkcjonowanie.

Trawienie pokarmu zaczyna  się już w jamie ustnej poprzez  chemiczny rozkład cząsteczek większych na mniejsze – wykonuje go ślina a ściślej mówiąc, zawarty w niej enzym – ptialina. Ślina   pełni także funkcję mechaniczną poprzez nawilżanie połykanych pokarmów , co ułatwia ich połknięcie, czyli przejście przez gardło i przełyk do żołądka.

Żołądek to pierwszy narząd przewodu pokarmowego w jamie brzusznej. Łączy się on z jego sąsiednimi odcinkami  ( wspomnianym już przełykiem i dwunastnicą, która jest częścią jelita cienkiego ) w sposób kontrolowany na zasadzie śluzy a nie szeroko otwartego kanału. Po zakończeniu procesu trawienia w żołądku, gdzie pokarm spędza od trzydziestu  minut do dwóch godzin a czasem i dłużej, małymi porcjami przesuwa się przez  odźwiernik ( śluzę ) do jelita.

Anatomicznie jelito u człowieka dzieli się na dwa odcinki: jelito cienkie i grube. Obie te części pełnią w dużej mierze odmienne funkcje w naszym organizmie, bowiem  głównym zadaniem jelita cienkiego jest proces trawienia i wchłaniania większości składników odżywczych, natomiast w jelicie grubym zachodzi już tylko proces wchłaniania – głównie wody, witamin i soli mineralnych ( w górnej jego części )  oraz następuje gromadzenie niestrawionych resztek pokarmowych ( w dolnej części ) w celu ich  wydalenia z organizmu.

Jelito cienkie stanowi największą część ogromnej powierzchni przewodu pokarmowego, gdyż nie dość, że samo jest  długie (  od 4 do 5metrów ) i ciasno zwinięte w jamie brzusznej, to jego błona śluzowa jest pofałdowana a jej powierzchnia na której znajdują się miliony kosmków jelitowych pokrytych nabłonkiem  służących  do zwiększenia ( ponad dwudziestokrotnie ) powierzchni chłonnej jelita, która może wzrosnąć nawet   do 400 metrów kwadratowych.

Komórki nabłonkowe kosmków jelitowych oprócz wchłaniania składników pokarmowych  produkują  chroniący je śluz  a także wytwarzają wiele hormonów, które regulują pracę przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki i żołądka. W śluzówce jelit skupionych jest około 70% komórek układu odpornościowego a więc poprawienie stanu zdrowia naszych jelit podnosi automatycznie odporność całego naszego organizmu.

Przejście pokarmu przez jelito cienkie trwa od 2 – 10 godzin a im dłużej przebiega ten proces, tym jest to korzystniejsze dla organizmu, bowiem wchłania się tu wszystko co potrzebne jest człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania –  białka,  węglowodany i tłuszcze, część wody, soli mineralnych  i witamin – części nie poddające się tutaj trawieniu udają się w dalszą drogę – do jelita grubego.

Jednak niezbędnym warunkiem do tego jest odpowiednia ilość i jakość kosmków jelitowych które, niestety, ulegają zmniejszeniu i zanikaniu na skutek np. nieprzestrzegania właściwej diety lub nadużywania antybiotyków, co skutkuje często grzybicą nie tylko miejscową ale i   ogólnoustrojową ,   a ta z kolei jest przyczyną wielu chorób – nie tylko przewodu pokarmowego, często trudnych do zdiagnozowania i przewlekłych – dlatego w takim przypadku, w zasadzie, powinno się zacząć od uzdrowienia  jelit,  czyli od właściwej diety.

W zdrowym organizmie komórki drożdżaków żyją w równowadze i harmonii z układem pokarmowym i jego bogatą florą bakteryjną, produkując wspólnie między innymi niektóre witaminy i stymulując układ odpornościowy do właściwej pracy.

Gdy jednak, choćby   na skutek  zwiększonej podaży cukru, przyjmowania antybiotyków, hormonów, środków przeciwbólowych czy  sterydów a także konserwantów zawartych w pożywieniu,  nadmiaru kawy lub alkoholu i w końcu  ogólnego  zakwaszenie organizmu, nastąpi zachwianie tej równowagi na korzyść drożdżaków ( grzybów  z rodzaju Candida ) , to zaczynają się one intensywnie rozmnażać i przy tych  sprzyjających dla nich warunkach przeistaczają się w groźne dla naszego zdrowia grzyby, które w początkowym etapie opanowują jelito. Strzępki grzybni dziurawią jego śluzówkę tworząc kanały przez które oprócz zarodników grzybów przenikają  do krwioobiegu metale ciężkie oraz substancje cukrowo – białkowe ( glikoproteiny ) mające charakter alergenów. Zniszczonej śluzówki jelit nie mogą już zasiedlać pożyteczne bakterie –  nasze jelita zaczynają chorować .

Grzyby te przy osłabionym systemie odpornościowym rozrastają się i atakują inne narządy ( zatoki, płuca czy nawet mózg ) wydzielając produkty przemiany materii ( toksyny grzybicze ) zatruwające nasz  organizm .

Chore i nieszczelne jelita są przyczyną  niewłaściwego   wchłaniania składników odżywczych co skutkuje brakiem witamin, minerałów czy hormonów regulujących prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego,  bez których nasza wątroba staje się przeciążona a następnie wręcz niewydolna a musimy pamiętać, że toksyny niedostatecznie zneutralizowane uszkadzają układ immunologiczny, nerwowy, kostno – stawowy i hormonalny.

Jelito grube  ( długości około 1,5 metra )  ma niewielki udział we wchłanianiu mikroskładników odżywczych, bo tylko niektórych witamin ( bakterie symbiotyczne produkują tutaj witaminę K i niektóre witaminy z grupy B )  i składników mineralnych, natomiast pełni bardzo ważną rolę w odzyskiwaniu wody z treści pokarmowej ( w ilości około 1 litra dziennie ) a czynność ta wymaga odpowiedniego czasu – gdy tak się nie dzieje cierpimy na  biegunki.    Ostatnim etapem w tym procesie i ostatnią czynnością jelita grubego, jako części przewodu pokarmowego jest jego funkcja wydalania resztek pokarmowych,  głównie błonnika pokarmowego wraz z obumarłymi komórkami nabłonkowymi ściany jelita, obumarłymi i żywymi bakteriami , wodą i śluzem  – im więcej elementów niepoddających się trawieniu znajdzie się w naszej diecie – duże ilości błonnika pokarmowego – tym łatwiej zachodzi ten proces.

W warunkach prawidłowych cała wędrówka pokarmu – od chwili wzięcia go do ust aż do wydalenia jego pozostałości – zajmuje naszemu organizmowi od 12 do 48 godzin.

W medycynie klinicznej  wymienia się cały szereg chorób, które dotyczą samych jelit : choroba Leśniewskiego Crohna, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, polipy, uchyłki, zakażenia bakteryjne lub wirusowe i oczywiście, także nowotwory,  ale być może by do nich nie doszło gdybyśmy mieli świadomość, tego, jak można się przed nimi obronić.

Leave a Reply